Datum objave: 27. Listopad 2011

ANKETA: Koji je saborski zastupnik iz Županije ispunio očekivanja?

Diana Ferić
Diana Ferić

Najveći broj čitatelja portala ŠibenikNews, njih 38,75 posto odgovorio je u našoj anketi koja je bila postavljena na stranici proteklih desetak dana da nitko od četvero saborskih zastupnika iz Šibensko - kninske županije u ovom mandatu Sabora nije ispunio njihova očekivanja. Njih pak 26,15 posto glasalo je za Antu Kulušića, zastupnika HDZ -a, na drugom mjestu je SDP - ovka Brankica Crljenko s 14,36 posto glasova , neposredno iza nje je Perica Bukić s 13,28 glasova, a na zadnje, četvrto mjesto sa svega 5 posto glasova plasirala se HDZ - ova zastupnica Neda Klarić. Zanimljivo je da je samo oko 2 posto 738 čitatelja, koliko ih je ukupno glasovalo odgovorilo da ih ta tema ne zanima.

Jesu li Kulušić i Bukić imali jedan, a Neda Klarić drugi tretman?

I ovog puta se da naslutiti da je glasovanje bilo režirano iako nije bilo naglog porasta kao što je to u prošloj anketi bilo najprije s HDZ -om, a onda, kao reakcija na to, i sa SDP -om. Naime, prateći svakodnevno rezultate uočili su da su oni prvih nekoliko dana bili, gledajući omjer glasova, potpuno drukčiji od ovih završnih. Tada je najviše glasova dobio odgovor da niti jedan zastupnik nije ispunio očekivanja, potom Brankica Crljenko, a troje zastupnika HDZ - a tih prvih dana nisu dobili niti jedna glas. Onda se situacija počela mijenjati u očitu korist Ante Kulušića s tim da se se koliko se god broj ukupnih glasova povećao omjer ostajao vrlo sličan. Teško je nepovjerovati da u svemu tome nije bila presuda stranačka mašinerija, a ne možemo neprimjetiti i "čudno" zaostajanje Nede Klarić spram svoje dvojice stranačkih kolega zastupnika. Koji su kriteriji presudili, ako se pak držimo pretpostavke da je rezultat režiran, da bude tolika razlika između Ante Kulušića pa i Perice Bukića s jedne i Nede Klarić, s druge strane odnosno i zašto i njen rezultat nije nabildan? Odgovor po svemu sudeći leži u odnosima unutar lokalnog HDZ - a , a ne u realnoj procijeni neovisnih čitatelja o tomu što je koji od zastupnika u svom mandati napravio za građane. Očito i njima odgovara tako loš rezultat njihove stranačke kolegice inače bi intervenirali i u njezinom slučaju.

Neda Klarić po statistici najaktivnija zastupnica!

Kada se pogleda i saborska statistika onda je takav stav onih koji su skloni HDZ - ovim zastupnicima još čudniji jer Neda Klarić je u ovom mandatu u Saboru bila najaktivnija od četvero zastupnika iz Šibensko - kninske županije. Prema službenim podatcima, objavljenim na internetskim stranicama Sabora za riječ se javljala 292 puta. Najviše je ispravljala netočne navode, čak 148 puta, a u pojedinačnoj raspravi sudjelovala je 71 put. Postavila je 14 zastupničkih pitanja na aktualnom satu, zadnji put se ministrima obratila u siječnju ove godine. Od 14 pitanja dva su vezana za Šibenik i okolicu. Ministra mora prometa i veza Božidara Kalmetu upitala je kako namjerava riješiti problem slabe prometne povezanosti šibenskih otoka Prvića i Zlarina, a ministra zaštite okoliša Branka Bačića o formiranju tvrtke koja bi trebala upravljati Regionalnim centrom za gospodarenje otpadom Bikarac. Zanimalo ju je hoće li eventualno sjedište i registracija te tvrtke pri gradu Šibeniku mogla ugroziti povlačenje visokih sredstava iz europskog fonda.

Njezin stranački kolega Ante Kulušić javljao se za riječ znatno manje - 73 puta, od toga je 30 puta ispravljao netočan navod, a 29 puta sudjelovao u pojedinačnoj raspravi.
Postavio je sedam zastupničkih pitanja na aktualnom satu, zadnji put u rujnu ove godine. Od toga se dva odnose na Šibenik. U travnju ove godine ministra gospodarstva Đuru Popijača pitao je kako Vlada namjerava stati na kraj gospodarstvenicima poput Radimira Čačića koji, prema Kulušićevim riječima „sustavno upropaštavaju hrvatsko gospodarstvo ne vodeći pri tome nikakvog računa o pravima zaposlenika.“ Radilo se o dugu Čačićeve tvrtke Coneco svom kooperantu, šibenskom MIAB- u zbog čega je bilo upitno ishođenje uporabne dozvole za pročišćavač otpadnih voda u Šibeniku. U listopadu 2010. Kulušić je pokrenuo temu šibenskih vojarni u državnom vlasništvu i mogućnosti njihove prenamijene, a ministru financija Šukeru zahvalio je na odgovoru da postoji mogućnost prenamijene nekih objekata za izgradnju gospodarske zone.

Bukić uglavnom samo šutio

Najšutljiviji je bio Perica Bukić koji se javio za riječ samo 24 puta u četiri godine. Od toga je 9 puta raspravljao sa saborskim kolegama, a sedam puta odgovarao na repliku. Netočan navod ispravio je samo jednom. Važan je i podatak da od 23 sjednice Sabora održane u ovom mandatu Bukić nije nit bio na njih 13. Postavio je jedno zastupničko pitanje još 2009. godine, vezano za problem ovisnosti među mladima. O Šibensko- kninskoj županiji i Gradu Šibeniku nije ga zanimalo ništa.

Jedina predstavnica oporbe iz Šibensko-kninske županije SDP ova Brankica Crljenko u Saboru je postavila ukupno pet zastupničkih pitanja predstavnicima Vlade na Aktualnom satu . Zanimale su je konkretne stvari. Premijerku Kosor pitala je koliki je ukupan dug državnih tvrtki prema gospodarstvu i koliki je ukupni iznos neplaćenih dospjelih obveza pravnih i fizičkih osoba. Bivšeg premijera Sanadera pitala je Zna li koliko danas košta jedan kilovatsat električne energije, na što joj je on uzvratio protupitanjem zna li ona da je HDZ pobijedio na lokalnim izborima, kao i na parlamentarnim, a SDP od tada do danas spava.Crljenko nije bila iznenađena što Sanader ne zna odgovor na pitanje. „To je zato što cijena struje u Hrvatskoj stalno raste, kao što raste i broj nezaposlenih osoba. Šibensko-kninska županija i Grad Šibenik prvi su u Hrvatskoj po broju primatelja stalne socijalne pomoći. I zato će građani Šibenika i Šibenske županije u drugom krugu birati SDP-ove kandidate za gradonačelnika i župana“, kazala je Crljenko u Saboru u svibnju 2009. Predviđanja su joj se samo polovično ostvarila.

Ministra zdravstva Darka Milinovića pitala je što resorno ministarstvo namjerava učiniti po pitanju sanacije šibenske bolnice kojoj se u to doba (veljača 2008.) urušio strop, te na koji način namjerava riješiti nedostatak kadra u šibenskom Centru za socijalnu skrb kojem nedostaje 12 stručnih radnika. No ni ona nije baš bila aktivna.U saborskim raspravama javljala se za riječ 69 puta, od čega 44 puta kroz pojedinačne rasprave, a replicirala je 9 puta.
Usporedbe radi, SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović koja slovi za najbrbljaviju saborsku zastupnicu govorila je ukupno 819 puta.

Koji je saborski zastupnik u sadašnjem mandatu ispunio Vaša očekivanja?

REZULTATI ANKETE:

Nitko: 286 od 738 glasova - 38.75%
Ante Kulušić: 193 od 738 glasova - 26.15%
Brankica Crljenko: 106 od 738 glasova - 14.36%
Perica Bukić: 98 od 738 glasova - 13.28%
Neda Klarić: 37 od 738 glasova - 5.01%
Ne zanima me: 18 od 738 glasova - 2.44%

Iz kategorije: Vijesti