Datum objave: 16. Ožujak 2024

Klub Azimut koji je od svog osnivanja promijenio image Šibenika slavi večeras 11. rođendan uz sastav BOA II

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski klub Azimut koji je posljednjih deset godina uvelike utjecao na slliku Krešimirovog grada u subotu 16. ožujka slavi svoj 11. rođendan. Riječ je o objektu koji je puno više od klupskog prostora. To je uistinu inkubator kulturnih programa od kojih su mnogi pronašli put do publike ne samo u gradu već i mnogo šire – po regiji. Grad Šibenik nagradio je Azimut Nagradom grada Šibenika za izniman doprinos razvoju kulturne scene i društvenog života Šibenika, dok je od Turističke zajednice Šibensko – kninske županije primio Zlatnu boulu za značajan doprinos kulturno - umjetničkom razvoju.

Na pragu drugog desetljeća, a uoči rođendanskog koncerta benda BOA II u subotu, donosimo razgovor s prvim čovjekom Azimuta, Hrvojem Jelkovićem. Upoznali smo ga kao jednog od inicijatora neprežaljenog Terranea, a nastavili poznavati kao čovjeka koji je pokrenuo Azimut i (kulturno – glazbenu) scenu. Ulaznice za koncert su subotu su u prodaji online na Entrio.hr ili na ulazu.

IZ DRUGIH SREDINA 15 - TAK POSTO PUBLIKE  

P: Azimut slavi 11. rođendan i zapravo ulazi u drugo desetljeće rada. Odavno je to više od koncertnog prostora no što nas od glazbe čeka ove godine? Možemo li reći da postoji neki lajtmotiv glazbenog programa?

O: Kada pogledaš malo više unatrag onda je jasno da je Azimut prošao put od isključivo koncertnog prostor pa smo godinama rasli i danas se pretvorili u svojevrsan Kulturni centar ili bolje rečeno kulturni hub. Ali glazba je i dalje najbitnija i najprepoznatljivija kulturna aktivnost Azimuta.

Ideja glazbenog programa je ostala ona od početka, a to je da ponudu koncertnog programa radimo bez kompromisa i podilaženja postojećem glazbenom mainstreamu ili očekivanju šire publike. Jednostavno, radimo ono što je danas aktualno i što smatramo da treba pokazati publici u Šibeniku. Tijekom godina smo naravno i rasli pa tako danas u klubu postoji i tim ljudi (Podrug i Megi) koji bira što ćemo to prikazati u Šibeniku. Tako smo zapravo i podigli kvalitetu koncertnog programa, a konstantno radimo i na podizanju produkcije, kvalitetom naše pozornice i zvučne slike u klubu, što je vrlo bitno za doživljaj koncerta,a  za što velike zasluge nosi naš Roca. 

Posebno mi je drago što nismo skretali sa zacrtanog puta tako da smo danas bitan čimbenik u stvaranju regionalne nezavisne glazbene scene te definitivno među vodećim koncertnim prostorima u Hrvatskoj. Zanimljiv je i podatak da nam 15-ak posto koncertne publike redovito stiže iz Splita, Zadra i Zagreba.

ĐUTKO I PLODOVI ZEMLJE

U ovogodišnji program smo kasno krenuli sa slaganjem tako da smo tek sada u procesu zatvaranja proljetnog programa. Nadam se da ćemo kroz idućih desetak dana izaći sa svim imenima. Ono što mogu izdvojiti je iz ciklusa Nevidljiva scena; fenomenalni glazbeni projekt iz Ljubljane Lelee, pop punk band koji zanimljivo je istaknuti pjeva na svim regionalnim jezicima. Zatim nam konačno iz Zagreba stiže i Đutko i plodovi zemlje, jedna specifična persona i jedna tako posebna glazbena priča, etno/agro/pop koji se temlji na ostavštini sarajevskog new primitivesa. Zatim nas čeka trenutni najveći hit band na beogradskoj sceni, band Prototip. Proljetni dio Nevidljive završavamo s punk rock tulumom uz Mašinka. Iz ostalog glazbenog programa tu nam je Norman Beaker, sedamdeset četverogodišnjak, živuća legenda blues glazbe. Namjerno naglašavam Normanove godine jer je nevjerojatna energija kojom zrači i pravi je primjer da su godine samo broj na papiru. Moram istaknuti i talijanski glazbeni projekt Don Antonio Trinidad koji svojim zvukom mediterana i afrike stvara jedan poseban ambijentalan soundscape, koncert za glazbene sladokusce.

Krajem mjeseca nam iz Rijeke stižu Ministranti, rock band predvođen Draženom Baljkom, gitaristom Let3 i jednim od suonivača SHIP festivala sa kojim smo se družili u Rujnu prošle godine. Također će nam ponovno zasvirati Country americana band Kulash iz Zatona, jedna totalno atipična, a opet fantastičana glazbena priča. A da se vratimo na početak, ove subote za naš nam rođendan dolaze legende zvuka 80-ih, grupa BOA.

P:Govoreći o glazbenom programu ono što je svakako obilježilo posljednih par godina je program Nevidljive scene koji je dobio podršku i važnih institucija poput Ministarstva kulture i medija, a koji je prepoznat na nivou regije:

O: Nevidljiva scena je program osmišljen 2020. od strane Marka Podruga i Magdalene Šetke Jelković, vrlo brzo se tu priključio i Krešo Grubić i tu je nastala jedna genijalna sinergija koja je rezultirala time da je Nevidljiva scena stvarno postala prepoznata kao jedan od najbitnijih programa za promociju nove glazbene scene u regiji. Nevidjiva je ušla u četvrtu godinu svoga održavanja kao jedan od rijetkih klupskih koncertnih programa u HR sa višegodišnjom tradicijom, a da je financijski podržana od strane nacionalnih institucija. To zapravo potvrđuje njezin značaj i prepoznatljivost na nivou države.

Zanimljivo je da je "Nevidljiva scena" postala opće prihvaćeni sinonim za tu nevjerojatno kvalitetnu i široku glazbenu regionalnu scenu.  Nažalost  ta scena još uvijek ne nalazi dovoljno prostora u medijima koji iz nekih meni neshvatljivih razloga teže formatiziranju svojih sadržaja i zapravo na taj način, osim što podcjenjuju svoju publiku, uskraćuju ih za činjenicu da živimo u najkretivnijem glazbenom trenutku ovih prostora od 80-ih i čuvenog novog vala. Upravo to želimo ispraviti kroz Nevidljivu scenu i jako sve nas veseli porast posjećenosti tog koncertnog program i atmosfera koja se stvara u klubu, a koju redovito svi glazbenici komentiraju i rado nam se vraćaju.

Važno je reći da svi mi koji smo na neki način dio te scene osjećamo da se stvari polako mijenjaju i da se ta scena probija i nalazi put do publike. Tako svjedočimo da su glavni akteri scene počeli puniti velike koncertne prostore poput Tvornice u Zagrebu. Evo recimo prošlotjedni koncert IDEM je pravi primjer toga o čemu pričam. I eto poziv svima da poprate Nevidljivu scenu na društvenim mrežama i pogledaju naših 35-36 podcasta koji im na najbolji način mogu približiti izvođača i njegovu glazbenu priču.

I U DOBRU I U ZLU – NEŠTO KREATIVNO

P: Azimut je iznijedrio i vrijednu ekipu koja danas čini Udrugu Kolektiv 4B koja je suradnju civilnog sektora i JLS-a digla na jedan veći nivo za dobrobit zajednice i to bi pak moglo obilježiti kulturnu scenu u godinama koje dolaze. Pretjerano reći ili ipak ima istine u toj tvrdnji?

O: Kolektiv je produkt Corona virusa i genijalnih ljudih koji su razbibrigu pronašli u ideji međusobnog umrežavanja. I upravo su ti ljudski kapaciteti naša najveća snaga, a koji nam omogućuju da radimo vrlo šarolike projekte; od npr. Skupture Dražena u parku u sklopu projekta Vremenoplov, spomenute Nevidljive scene, Festivala prirode u sklopu platforme Flora Dalmatica pa do likovnih manifestacija Ja umjetnik, Litnja kužina/Božični tinel i onih naoko malih aktivnosti. Kolektiv u godini održi 10 do 12 projekta od kojih se neki postupno šire na ostatak županije. Ove godine smo prvenstveno fokusirani na vlastitu reorganizaciju i rad na povećavanju ljudskih kapaciteta te osiguravanju finacijske stabilnosti za idući period. Nadam se da ćemo to odraditi po planu. Vjerujem da ćemo skoro izaći van sa jednim projektom na kojemu radimo zadnje tri godine, a koji ima snagu puno toga pokrenuti i olakšati na kulturnoj sceni Šibenika i Županije. A mogu iskoristiti priliku i najaviti novo izdanje Festivala prirode sa kojim ćemo se družiti kroz mjesec travanj, a koji organizira platforma Flora Dalmatica, čiji smo članovi.

P: Za sam kraj da najavimo rođendanski koncert. Stiže Boa - postoji li neki poseban razlog zašto baš oni ili se jednostavno sve poklopilo da to budu baš oni?

O: Poklopilo se naravno. No možda se poklopila baš s namjerom jer kada pogledaš prema 80-im i periodu kada se na sceni pojavila BOA, donijeli su jedan totalno drugi pogled na glazbu, na scenski nastup, nešto novo i drugačije. Sjeti se pjesama Stup od soli, Tako lijepa, Svi tvoji poljupci, Zemlja, Milion.. da ne nabrajam dalje. Danas su to sve kultne pjesme, nešto najbolje od pop rocka 80-ih. Nekako se ta priča Boe totalno poklapa s našim nastojanjem da nudimo uvijek nešto drugačije, svježe i novo. Za kraj možda poziv svima da dođu u subotu i da isplešemo taj ulazak u drugo desetljeće Azimuta.

Iz kategorije: Vijesti