Datum objave: 15. Ožujak 2024

ŠIBENSKA GRANDECA / Oriana Kunčić nova je "Šibenska grandeca", Vlatka Komadina dobila priznanje za životno djelo "Slava ženska"

Diana Ferić
Diana Ferić

Oriana Kunčić, magistrica glume, casting direktorica, redateljica i dramska pedagoginja nova je Šibenska grandeca, Vlatka Komadina, koja je također bila među kandidatkinjama dobila je posebno priznanje pod nazivom „Slava ženska”. Udruga „Volim Šibenik” to je priznanje ove godine dodijelilo prvi put upravi inspirirana likom i djelom Vlatke Komadine, koja danas ima 86 godina, a volontirati i to na izgradnji 2. svjetskom ratu razrušenog Šibenika počje sa šest godina i volontiranjem nastavila do danas.

Desetljećima je bila aktivistica Crvenog križa, 50. puta je dobrovoljna dala krv, dugo je bila članica Saveza izviđača, među prvima se uključila u Županijsku ligu za borbu protiv raka čija je volonterka do danas. To priznanje nazvano je po knjizi Šibenčanina Armolušića napisanoj u 17. stoljeću u kojoj on slavi jednu svoju suvremenicu, uglednu i plemenitu Šibenčanku. „Plemenitoj gospođi Vlatki Komadini, prosvijetljenoj i svake časti i hvale dostojnoj Šibenčanki koja je po svom radu i djelima uzor ženskog roda simbol ženske snage i svih vrlina slave ženske”, piše na priznanju koje je dobila Vlatka Komadina koja je skoro zaplakala od sreće jer je njezin dugogodišnji rad za zajednicu prepoznat i nikada do sada, kako je kazala, nije dobila takvo priznanje. Uz njega, kao poklon, uručena joj je umjetnička slika, rad Šibenčanke Lane Martinović Čala. „Ovo je moje životno ostvarenje, kazala je gospođa Vlatka”, primajući to priznanje i poklone.

Oriana Kunčić osma je Šibenska grandeca koja je izuzetno cijenjena zbog svojih postignuća u dramskom i pedagoškom radu s djecom i mladima kroz Dramsku radionicu „Ivana Jelić”. Osim replike glave Lijepe Jelene sa šibenske katedrale koja je simbol izbora „Šibenske grandece” uručena joj je i statuta koja simbolizira snagu i nježnost žene, a izradila ju je  Manuela Pauk, akademska kiparica iz Šibenika.

Orianu, koja nije krila sreću što je ponijela tu laskavu titulu koja joj, kao Šibenčanki zaljubljenoj u svoj grad posebno znači i godi. Došli su je podržati i članovi Dramske radionice „Ivana Jelić” koji su svojim reakcijama unijeli posebnu atmosferu na sinoćnju svečanost koja je održana u Centru za nove tehnologije Trokut.

Atmosfera je, inače, od početka do kraja bila nabijena snažnim emocijama koje je publika iskazivala prema svim kandidatkinjama. Osim Oriane Kunčić i Vlatke Komadina ove godine to su bile Lora Tintić profesorica u šibenskim srednjim školama i velika zaštitnica životinja, Deana Karađole Radovčić, turistička vodičica, volonterka u udruzi „Juraj Dalmatinac”, zaljubljenica u šibensku baštinu i Marina Šimić, bibliotekarka, voditeljica Dječjeg odjela šibenske gradske knjižnice koja ima velike zasluge za približavanje djeci knjige i čitanja. Sve su one imale svoje „glasače” i publika ih je sve podržala jednako snažnim pljeskom,a to da su se sve dobro osijećale te da su uživale u priznanjima laureakinja pokazuje i njihov međusobno grljenje i iskreno čestitanje. Sve su kandidatkinje na poklon dobile nakit šibenske dizajnerice Ivane Vunić Slavica i ekološko vino tvrtke Food4People koje je proizvedeno posebnom tehnikom zaštite loze UV zrakama.Direktor te tvrtke Martin Krstić ga je na sinoćnjoj svečanosti kratko predstavio, a nazvano je Ma po mami i Ta po tati.

Dodjeljena je i titula, “Šibenska ikona stila” koja je ove godine pripala Loredani Stamenković Šanić, učiteljici razredne nastave u OŠ Tina Ujevića, a priznanje i cvijeće uručile sj joj prijašnje ikone stila Darija Perković i Nada Škarica.
Titulu “Šibenska grandeca” osmu godinu za redom dodjeljuje Udruga za čuvanje i promicanje zavičajne baštine i šibenskog zavičajnog identiteta “Volim Šibenik”, uz potporu lokalnih medija, a cilj je ukazati na marljive, snažne i sposobne žene koje svojim nesebičnim radom, na mnogim životnim poljima „pomiču” granice i unapređuju kvalitetu života u lokalnoj zajednici, ali i šire.

Sponzori:

Dalibor Martinović

Centar za nove tehnologije Trokut

 

Šibensko – kninska županija

Grad Šibenik

Obitelj Mrvica i tvrtka Signal

Miab i Ankica Burić

Bura Vina

Ivana Slavica Vunić

Sani design

Minar

Pršutorezaonica Krnić

Lana art

 

Kako je bilo na svečanosti, pogledajte u velikoj fotogaleriji.

 

 

Iz kategorije: Vijesti