Datum objave: 28. Veljača 2024

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkoj nasilja obilježen predstavom i okruglim stolom u Kući umjetnosti Arsen

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija, Turističko-ugostiteljska škola Šibenik i Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik obilježili su danas Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, predstavom, nastupom i okruglim stolom naziva „Nasilje prestaje s vama” koji su održani Kući umjetnosti Arsen.

Vršnjački sukobi su nešto što u svakodnevnoj praksi i radu s učenicima često primjećujemo te se tome dosta posvećujemo. Prošle godine, također na ovom događanju, prezentirali smo rezultate istraživanja koje smo provodili u školama te su pokazali da većina mladih nasilje prepoznaje baš na društvenim mrežama i da je ono više psihološko, odnosno verbalno, nego fizičko. Vrlo često nam se učenici obraćaju radi ružnih komentara koje dobiju na društvenim mrežama ili u grupama koje kreiraju. To nam je jedan od najvećih izazova s kojima se nosimo u školi, ističe Maja Šintić, pedagoginja u Turističko-ugostiteljskoj školi u Šibeniku.

 

Nakon uvodnih pozdrava župana dr.sc. Marka Jelića i gradonačelnika dr. Željka Burića koji su poručili mladima da ustraju u dobroti, ljubavi, razumijevanju prema drugima i kreiranju dobrih odnosa među sobom nastupili su mladi iz Dramskog studija „Ivana Jelić“ Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik s predstavom „Slušajte nas“. Kroz predstavu su jasno prikazali što sve nosi odrastanje u smislu problema s kojima se mladi nose, ali i vrlo jasne primjere kako se zauzeti i izboriti za dobrobit sebe i svojih prijatelja ili članova obitelji.

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić kazao je kako je i sam bio žrtva nasilja. 

"Bitno je biti hrabar. Onaj koji je hrabar bori se za sebe, onaj koji je junak bori se za druge. I onaj dječak koji je prvi počeo nositi ružičastu majicu se borio za druge, jer je on htio pokazati da svijet može biti bolji i ljepši. Svaki dan je važan, ne samo ovaj, morate nositi u sebi to da ne smijete napraviti drugome što se želite da oni učine vama. Svako lice koje danas ovdje vidimo u životu je nekad bio žrtva nekog oblika nasilja. I ja sam bio i znam koliko je to teško te kroz život nosi brojne frustracije. Ako ih pobijedite onda ćete biti veliki ljudi, jer najteže je pobijediti samoga sebe",  poručio je župan Jelić.

Gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić naglasio je kako je lijepo biti mlad te je ova tema od koje ne smijemo bježati. 

"Vršnjačko nasilje ukazuje na bitne poremećaje u samom društvu, koje ruši temelje onoga na čemu smo organizirani i na način na koji živimo. Ova poruka koju nosimo na majicama 'samo ljubav' mora biti rezultat vrlo velikog truda svih nas i da se uvijek ponašamo u skladu s tim",zaključio je Burić. 

U programu su sudjelovali i Marta Miškić i Lorijan Škarica, učenici Gimnazije Antuna Vrančića koji su izveli skladbu Olivera Dragojevića, „Pismo moja“.

Na kraju je održan okrugli stol „Nasilje prestaje s vama“ čiji su sudionici/ce bili Marina Gulin (klinička psihologinja u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, ZZJZ), Ivana Pedišić Šerka (dr. med., specijalist psihijatrije, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije, OB Šibenik), Marija Radak (učenica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik), Antonio Kardum Tomažin (učenik Turističko-ugostiteljske škole Šibenik), Eva Loreta Jurin (učenica Gimnazije Antuna Vrančića) i Lucija Mileta (učenica Gimnazije Antuna Vrančića).

Tijekom okruglog stola mladi su iznijeli iskustva i stavove o pojavnosti vršnjačkog nasilja i načinima kako ga spriječiti gdje je više puta naglašena štetna uloga nekritičkog pristupa društvenim mrežama, važnost razvijanja pozitivnih obiteljskih i prijateljskih odnosa i spremnost na progovaranje o iskustvima nasilja. Stručnjakinje su dale pregled okolnosti u odrastanju mladih koje dovode do povećanja broja nasilnih vršnjačkih odnosa, ali i poručile mladima da se uključe aktivno u sprječavanje nasilja djelovanjem i traženjem pomoći, ukazale na mehanizme i usluge koje im u tome nudi lokalna zajednice te naglasile vrijednost i važnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, njegovanja prijateljstava i kvalitetnih obiteljskih i drugih odnosa.

Program se drugu godinu za redom održava u Kući umjetnosti Arsen u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik, a na programu su se okupile brojne osnovne i srednje škole s područja Šibensko-kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti