Datum objave: 27. Siječanj 2024

PRVI DRAGVOLJCI / Obilježena 34-ta obljetnica naoružavanja i mobilizacije prvih dragovoljaca Domovinskog rata na području bivše Općine Šibenik

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Polaganjem vijenca na središnjem križu na gradskom groblju Kvanj i svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Ante na Šubićevcu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, obilježena je 34. obljetnica naoružavanja i mobilizacije prvih dragovoljaca Domovinskog rata na području bivše Općine Šibenik.Prvi šibenski dragovoljci Domovinskog rata uzeli su puške u ruke pripravni braniti Domovinu 16. i 17. listopada 1990. godine u selu Mravnice kod Perkovića. Tada je u tajnosti jer Hrvatska nije smjela biti naoružana, podijeljeno 546 pušaka. Prvi dragovoljci mobilizirani su i pod oružjem stupili u obranu Domovine 21. siječnja 1991. godine kada su počele prijetnje bivše JNA i kada je bilo jasno da je sigurnost Hrvatske upitna, a vojska i policija su još uvijek bili pod kontrolom komunističke vlasti u Beogradu. Dragovoljci su se okupili i ustrojili u prve oružane postrojbe na mobilizacijskim zborištima u Primoštenu i Pirovcu gdje su čekali rasplet događaja na sjednici Predsjedništvo SFRJ na kojem se raspravljalo o vojnom udaru na Hrvatsku i hapšenju Franje Tuđmana.
Obilježavanje tog, za Hrvatsku povijesno važnog događaja organizirao je Odbora prvih dragovoljaca Domovinskog rata za bivšu općinu Šibenik, a odana je počast svima onima koji su bili odlučni založiti i vlastite živote za slobodu i neovisnosti Hrvatske.

Iz kategorije: Vijesti