Datum objave: 07. Siječanj 2024

SVETKOVINA BOGOJAVLJENJA / Biskup Rogić: Čovjek je tragač za srećom. Samo tu sreću kao da svatko traži na neki drugi način i ponekada nasjeda zamamnim ponudama lažne sreće.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svetkovina Bogojavljenja proslavljena je u katedrali svetog Jakova. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su generalni vikar mons. Marinko Mlakić, katedralni župnik don Krešimir Mateša i umirovljeni biskup Ante Ivas.
-Događaj Bogojavljenja je toliko bremenit simbolikom i značenjima, a mi se zaustavimo samo na dva pitanja koja nam zapravo postavljaju Tri Kralja: „Što ja u životu tražim ili kamo želim stići?“ i „Koga slijedim, za kim idem?“, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.
-Čovjek je tragač za srećom. Samo tu sreću kao da svatko traži na neki drugi način. Vidi u nečem drugom. Ponekad nasjednemo zamamnim ponudama lažne sreće. Kratkotrajne i prazne. Valja jasno vidjeti što nas istinski čini sretnima, iznad malih zadovoljstava. Čovjek želi biti ispunjen, zadovoljan, ostvaren u nekom djelu oko kojeg se trudio. Nikada više nego danas nije bilo lažnih ponuda. Čovjek danas mora razabrati što mu od ponuđenog uopće ne treba. Što je zamka i laž. Što je krivi put, a što ga doista usrećuje na duge staze, zapravo što će ga dovesti jedinom pravom cilju, Bogu Spasitelju, poručio je biskup Rogić te ukazao kako čovjek želi nositi mir u srcu, a toliko toga donosi nemir. Od opasnosti za život, ratova, katastrofa, strahova, nesreća koje se događaju, svađa i razdora radi suprotstavljenih mišljenja koja su često plod ne prihvaćanja drugoga i drugačijega. Kako doći do onoga koji jedini daruje pravi mir, kako doći do Spasitelja? Čovjek traga za istinskom ljubavi, voljeti i biti voljen, poštovan, vrednovan, koristan. U čovjeku i oko njega kao da traje vječna borba između sebičnosti i velikodušnosti, uzimanja i davanja. Kako prepoznati i prihvatiti da prave ljubavi nema bez žrtve. Samo se živeći za drugoga može naći prava ljubav, ona koja pronalazi svoju sreću u sreći onoga za koga živi.
-Čovjek se oduševljava onima koji su nešto postigli, ostvarili velike pobjede, učinili velika djela, prednjačili u dobroti i žrtvi. Od dobrih uzora do krivih idola. Valjalo bi jasnije razabrati koji su pravi uzori, a odbaciti krive idole, zapravo svake idole jer samo je jedan i Učitelj, i Vođa i Spasitelj. Čovjek želi da njegov život ima smisao i jasan cilj prema kojem ide. Čovjeku ostaju pitanja na koja sam mora tražiti odgovor i opredijeliti se. Upravo u tim temeljnim pitanjima Tri Kralja su nam primjer i putokaz. Oni su Krista tražili, znakove Neba slijedili, odgovore pronašli i svoju vjeru u Isusa Krista ispovjedili. A onda su kroz život krenuli drugim putem izbjegavajući ono što ih može od Boga udaljiti. Potražimo u svom životu, u svojoj duši pitanja na koja od Spasitelja tražimo odgovor. Potražimo njegov zakon ljubavi i uvidimo koliko je istinski upisan u naše srce. Pogledajmo da li dobro slijedimo znakove vremena, da li smo dosita njegovu, Božju riječ stavili za onu zvijezdu koju slijedimo? I da li nas kroz život pokreće ona ista čežnja koja je pokretala tri kralja: susresti Spasitelja, poruči oje vjernicima u katedrali svetog Jakova biskup Tomislav Rogić.

Iz kategorije: Vijesti