Datum objave: 12. Listopad 2023

CENZURA / Drastično se mijenjaju „Bambi”, „Mala sirena”, „Crvenkapica”, „Snježana i sedam patuljaka” jer su previše traumatična za današnju osjetljivu djecu.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Današnja su djeca osjetljivija od današnje i ne mogu podnijeti traumatične prizore iz najljepših i najpopularnijih bajku. Pod tim obrazloženjem cenzori širom svijeta prekrajaju klasične bajke i iz njih izbacuju scene koje „traumatiziraju današnju djecu” i „ostavljaju trajne posljedice na dječju psihu”. Vođeni brigom za mentalno zdravlje djece nakladnici i filmske kompanije prekrajaju bajke i iz njih izbacuju odnosno drastično mijenjaju „traumatične” prizore. Tako je iz Bambija, jedne od najljepših dječjih bajki i jednog od najljepših i najpopularnijih crtanih filmova izbačen dio u kojem Bambiju umire majka jer je to nepodnošljivo današnjoj djeci koja zbog smrti Bambijeve majke plače i biva tužna. Na udaru je i Crvenkapica. Nju i baku više ne guta vuk, nego se od njega skrivaju u ormaru iz kojeg ih spašava hrabri lovac. Na udaru cenzure našla se i bajka Mala sirena, a potpuno se mijenja fabula bajke Snjeguljica i sedam patuljaka.
Sve te bajke, kao i mnoga druga klasična djela dječje književnosti, u nekim su dijelovima prokazana kao neprikladna pa čak i opasna za osjetljivu današnju djecu koja svakodnevno na televiziji gledaju scene razaranja, ubijanja, ratova, klanja, vješanja, ubojstava, mučenja i zlostavljanja na sve moguće načine.

Iz kategorije: Vijesti