Datum objave: 28. Rujan 2023

NA MALOJ LOŽI / Šibenske unuke, majke i bake zajedno u pjesmi i plesu svome gradu u čast

Diana Ferić
Diana Ferić

Večer posvećenu ženama Šibenika, kćerima Krke i Jadrana pod nazivom „Šibenik cvita u krilu uzorita”, poklonila je svom gradu uoči blagdana njegovog zaštitnika svetog Mihovila udruga „Šibenske promenade”.  Predstavu je osmislila Sineva Jurković. 

Unuke male i velike, kćeri, majke i bake plesale su i pjevale  sinoć na Maloj loži za svoj Šibenik. Na pozornici su se redale četiri grupe žena koje simboliziraju četiri buketa cvijeća što raste uz more – najmlađe su nastupile kao violice, mlade djevojke kao smilje, žene srednjih godina kao buket lavande i žene koje su već bake kao grane ružmarina, a to su bile članice dobro poznatih „Šuština”.
 
Najmlađe i najstarije su nosile šibensku gradsku nošnju, djevojke su oko struka imale pojas sa šibenskim boulama, a Lavande plave marame.
 
Izvele su  stare pjesme kao što su „Sve ptičice iz gore”, „Odriši se barka od kraja”, „Sinoć sam se mlada s malim rukovala”,  „Slušaj majko ove riči moje” koje su Šibenčanke nekada pjevale uz bunar dok su vadile vodu ili na obali mora dok su prale robu. 
 
U stankama su igrana tri kraća ulomka  iz poznate, nagrađivane predstave Sineve Jurković „Lipo prije sto” koja govori o životu i običajima u starom Šibeniku.
 
Na kraju su svi zapjevali „U zaljevu malom tom Šibenik spava” popraćeni snažnim pljeskom publike, a poruka predstave očituje se u nekoliko rečenica  koje su sinoć  izgovorena –  „ sve smo zajedno u ljubavi prema našem gradu i kad dođe vrime da Smilje ode stvarati dom negdje daleko  od svoje kamene kolivke pronosit će svijetom lipotu svog grada„ ili  „ma gdje bile dovest će ih srce tamo gdje ih je zibala ova naša kamena kolivka”, a kada je riječ o plodnoj autorici Sinevi Jurković iza svega što radi pa tako i ova predstava stoji njezina  želja da mladih ljudima približi stare šibenske običaje, riječi, pjesme i plesove kako bi kroz njih nastavili živjeti. Udurga "Šibenske promenade" osnovana je 2019. godine upravo s ciljem da se njeguju i sačuvaju od zaborava šibenski običaji, nošnja, plesovi i pjesme.  
Iz kategorije: Vijesti