Datum objave: 03. Rujan 2023

SLAVLJE SVJETLA / Šibenčani 8. godinu zaredom obilježili dan kada je Šibenik prvi u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani vole manifestaciju „Light is Life  potvrdilo se  i  večeras jer riva na  kojoj je održana  osmi put zaredom bila je puna,a mobiteli su stalno bili u zraku i škljocali. Tom se manifestacijom  obilježava  dan kad su 1895. godine Šibenčani prvi na  svijetu  dobili javnu rasvjetu na izmjeničnu struju.

 
Večeras su glavne zvijezde bili su miljenici šibenske publike -  4 tenora i to Đani Stipaničev, Filip Hozjak , Vladimir Garić i Marko Pecotić
koji su na pontonu uz šibensku rivu  održali  koncert od sat i pol vremena, a pjevali su sve – od talijanskih kancona, španjolskih  hitova, evergreena poput  Delilah  i hrvatskih hitova,a  publika je bila najglasnija  kada su izveli “Cesaricu” i “Vilo moja”. Potvrdili su se i kao dobri zabavljači, a ne samo vrhunski pjevači. Đani Stipaničev  je svemu dodao i lokalnu notu spominjući neke sličice iz svojih školskih dana ili prisjećajući se pokojnog Pere Škarice čiji bi se glas, da je živ, zaorio šibenskom rivom. 
    
Manifestacijom „Light is life“  želi se podsjetiti na ulogu i značaj svjetla i struje za Šibenik, ali i cijelo čovječanstvo pa su njezin dio i svjetlosne instalacije. Ove godine dominiralo je crveno svijetlo jer je crvena boja upozoravajuća, a naglasak je bio na klimatskim promjenama. Tako su fasade zgrada na rivi i Katedrala bili obasjani crvenom svjetlošću. Zanimljive su, posebno djeci bile svjetlosne instalacije an travnjaku od hotela Krke do Muzeja grada Šibenik, posebno ona  koja se zove svjetska populacija.
 
Riječ je o zemaljskoj kugli oko koje je postavljeno 10 simbola čovjeka kao jedinke, a deseti je svijetlio u  crvenoj boji koja je i glavna boja manifestacije. Kao i svake godine ugođaju je pridonijelo i nekoliko jedrilica koje su tiho plovile ispred šibenske rive, a sve je završilo vatrometom i dugim pljeskom publike.  
Inicijator i kreator programa manifestacije “Light is Life” je Zoran Lučić Luca uz potporu Grada Šibenika i Turističke zajednice grada Šibenika. Inače, Šibenčani obilježavaju taj datum već 12 godina, a s tim je započeo Željko Petreš koji je na trgu između šibenske katedrale i Gradske vijećnice organizirao svjetlosne perfomance i glazbena događanja upravo kako bi se obilježio dan kada je Šibenik, prvi u svijetu dobio javnu rasvjetu na Teslinu izmjeničnu struju.
Iz kategorije: Vijesti