Datum objave: 16. Lipanj 2023

AKTUALAC/ Vijećnici dozanali da uskoro neće biti smrada u Podsolarskom, kada će biti dograđene škole, što je s ulicom Ivana Rendića...

Diana Ferić
Diana Ferić

Pitanja u vezi s brojnim temama postavili su danas vijećnici Gradskog vijeća Grada Šibenika na Aktualnom satu.
Tonća Restovića iz SDP -a zanimalo je koliko su za mandata aktualne vlasti porasle cijene komunalnih usluga koje građani plaćaju.
Gradonačelnik Burić mu je lakonski odgovorio: „Puno manje od inflacije”. Restović nije bio zadovoljan takvim načinom odgovaranja pa je zamjerio gradonačelniku da bi se, kada je o građanima riječ mogao „staviti u njihove „Čizme”. Vi zarađujete bare,m tri puta više od prosječnog Šibenčanina pa bi ste se u odgovoru na takva pitanja mogli staviti u njihov položaj”, kazao je.
Marko Kovač (Domovinski pokret” progovorio je gradonačelniku Buriću i koaliciji na vlasti da su sada prigrlili ukidanje prireza kada je to odluka vlade, a da su to glatko odbili lani kada je on predložio s istom argumentacijom. Gradonačelnik mu je odgovorio. „Niste dobro pročitali ili manipulirate javnošću. Zaboravili ste reći da bi to tada bilo ukidanje prireza, ali je porezna stopa bila fiksna, a danas su porezne stope fleksibilne i daje se sloboda lokalnoj samoupravi da ih utvrđuju. To je sustav decentralizacije i prenošenje odgovornosti. Jednostavnom matematikom ću reći da ćemo mi ukidanjem prireza izgubiti 12 milijuna kuna,a a da dignemo stopu poreza na dohodak to bismo mogli i premašiti, ali mi to nećemo napraviti. Nemamo ambicije povećavati naknade koje plaćaju građani pa ni komunalne naknade koja je među najnižima u Hrvatskoj.

Ivan Slavica ( Nova ljevica) je pitao koliko Grad Šibenik ima stanova za socijalne slučajeve i kako se do njih može doći,a upozorio je i na neodrživo stanje u ulici Ivana Rendulića gdje se i prije nekoliko dana jedan automobil završio u provaliju, a to se vrlo često događa.
„To se događa već dvadeset godina. U tu ulicu ne dolaze ni komunalne službe. Travu nitko ne kosi. Rezolutno zahtijevam da nađete novac u proračunu i sanirate tu ulicu kako bi se spriječila veća tragedija”, zatražio je Slavica. S njim se, nakon što ga je prozvao , složio i vijećnik HDZ -a Rendić koji također živi ut oj ulici. On je predložio da ona postane jednosmjerna.
Gradonačelnik Burić je kazao kako je sanacija u toku i da je Slavica dobio odgovor glavnog inženjera.
„Jedna od opcija je zabrana prometa, ali građani se tu vole parkirati. Grad neće popustiti pod prisilom medija i oporbe. Problemi nastaju zbog komoditeta nekih građana koji se tu vole parkirati”.
Vijećnik Nenad Renje upitao je kada će konačno biti saniran glavni kolektor kako bi se riješio problem smrada u Podsolarskom. Ovog puta vijesti su dobre. Konačno je, nakon pet mjeseci natezanja i žalbi završen natječaj i izabran je izvođač. „Duga pravna procedura i zavrzlama oko izbora izvođača za sanaciju glavnog kolektora je konačno završen nakon pet godina. Nažalost cijena je do danas porasla s Od 80 milijuna kuna na 140 milijuna kuna, ali imamo sreću što je to je financijska obveza Hrvatskih voda.
Ljiljana Njanjara iz HDZ -a upitala je Što je s planom uređenja obalnog pojasa na Brodarici te što je s gradnjom sportske dvorane u osnovnoj školi na Brodarici.
Marlena Roša, pročelnica gradskog ureda za prostor je odgovorila da je napravljena stručna analiza obalnog pojasa u duljini od 4 kilometara. „To je podloga za izmjenu prostorno planske dokumentacije. Slijedi izmjena GUP -a Šibenik,a nakon toga će ta osnova doći u izmjene Urbanističkog plana Brodarica”, dodala je.
Izrađena je sva potrebna dokumentacija za nadogradnju škole u Brodarici i čekamo državni natječaj za prilagođavanje škola jednosmjenskoj nastavi, kazao je na drugo pitanje zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta. Ide se na izgradnju sportske dvorane i triju učionica, a ako to ne bude dovoljno za jednosmjenski rad imaju i rezervnu varijantu.
„Na prostoru Osnovne škole u Ražinama planiramo izgraditi modernu školu u koju će moći ići i djeca iz Brodarice, a planiramo i još jedan projekt dogradnje osnovne škole Brodarica za još šest – sedam učionica”, istaknuo je Mileta.
Ivana Rajića zanimalo je zašto je u javnoj nabavi za popravak dječjih igrališta odabrana najskuplja ponuda 92 000 eura umjesto najjeftinije koja je bila oko 50 000 eura. Dobio ej odgovor da je razlika u kvaliteti ponuđenog bila velika i da te ponude nisu usporedive.
Rajić je ukazao i na probleme u ulici Mandalinski žrtava, a po riječima Milete radi se na njezinom probijanju prema Kauflandu te neće više biti slijepa nego jednosmjerna ulica.
Marko Petković s NL Stipe Petrina pitao je sarkastično je li gradonačelnik nešto poduzeo da stanovnici povijesne jezgre ovog ljeta mogu ići spavati u Drniš što im je lani preporučio. Gradonačelnik je ustvrdio da problem buke ne postoji i da ga je izmislio samo jedan odvjetnik koji je izgubio sve sporove dokazujući da buka ometa život stanarima tog dijela grada.
Petković je primijetio kako su u medijima česte lakirovke vezane za Šibenik i njegov razvoj pa ga je zanimalo koliko Ured gradonačelnika i gradske tvrtke troše za marketing i PR. Odgovor će dobiti pisanim putem.
Vijećnik Renje predložio je da se za obnovu škole u Vrpolju traže interventna sredstva kao za Sisak i Petrinju jer je ona oštećena u potresu i da se ne čeka projekt uređenja škola za jednosmjenski rad.
Zamjenik gradonačelnika Mileta mu je objasnio u čemu je problem. „Ministar Fuchs je bio u toj školi prije dvije godine. U tih dvije godine mi smo održali niz sastanaka i poduzeli sve što se od nas traži. Stalno nam govore sad će, sad će, a mi čekamo.Školu možemo obnoviti jedino uz pomoć države. Mi smo napravili sve što smo mogli, a Ministarstvo stalno traži neke izmjene. Oni nemaju drugi izvor osim tog Fonda za uređenje škola za jednosmjenski rad i tu se ništa ne može”.
Nenad Samardžija je pitao Kako će biti riješen ulaz na plažu Rezalište dobio odgovor da su radovi u toku. Izvođač je Strabag i on asfaltira dvije prometnice na tom dijelu koje na istom mjestu izlaze na magistralu. „Nadaju s e a će do kraja ovog mjeseca prometnice biti u funkciji. Ja bih bio sretniji da je to riješeno kružnim tokom, ali na to nisu pristale Hrvatske ceste”, naglasio je Mileta.
Rikard Marenzi (NL Stipe Petrina) upozorio je na to da gradonačelnik stalno navodi kako vjeruje svojim pravnim službama i stručnjacima,a Grad je za Ugovore o gradskom prijevozu angažirao Odvjetnički ured Hanžeković i to plati oko 60 000 kuna. Gradonačelnik nije odgovorio na to pitanje, a u pauzi je kazao kako to nije bilo potrebno jer je „pitanje glupo”. Marenzi je ukazao i na problem vanjskog bazena u Crnici u koji je gradska vlast odbila uložiti i sada se u njemu ne mogu organizirati natjecanja.
„Drago mi je da radite na dogradnji škola i što će jedna dobiti i bazen, ali moram reći da je plivačkim klubovima je nanesena šteta jer nemaju sve uvjete za treniranje u vanjskom bazenu, a morali su otkazati sva natjecanja koja su se mogla organizirati u Šibeniku. Otkazali smo i suradnju s MDF -om zbog nemogućnosti organiziranja natjecanja na vanjskom bazenu”, kazao je, ali reakcija nije bilo.

Iz kategorije: Vijesti