Datum objave: 31. Siječanj 2023

NACIONALNI PROBLEM: Treba li napojnica u ugostiteljstvu biti neoporeziva ili na nju treba plaćati porez kakav se plaća za sve druge prihode?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Treba li napojnica u ugostiteljstvu biti neoporeziva ili na nju treba plaćati porez kakav se plaća za sve druge prihode jedno je od trenutno najvažnijih nacionalnih pitanja. Država je shvatila da se u ugostiteljstvu kroz tradicionalnu napojnicu vrte veliki novci na koje se na plaćaju davanja koja bi se, da je riječ o reguliranom prihodu, bila značajan priljev u državni proračun, te mirovinske i zdravstvene fondove. Trenutno se na pitanju napojnica sučeljavaju dvije koncepcije. S jedne strane su zagovornici oporezivanja napojnica, a s druge strane su oni koji smatraju da napojnice ne treba oporezivati su one stimulans za rad u ugostiteljstvu koje se suočava s dramatičnim pomanjkanjem radne snage.
Inače u Hrvatskoj napojnice nisu potpuno izvan poreznog sustava. Naime ako se napojnica daje pri plaćanju računa karticama, djelatnik kojem je dana kao nagrada za ljubaznost i uslužnost, dobit će tek oko 50 posto od darovanog iznosa. S druge strane ako je napojnica dana u gotovini, ona bez ikakvog tereta u cijelosti pripada onom tko ju je dobio.
Hrvatska udruga ugostitelja zalaže se za neoporezivost napojnica s obrazloženjem da će to povećate prihode zaposlenih u ugostiteljstvu te da će ublažiti problem pomanjkanja radne snage u tom sektoru.

Iz kategorije: Vijesti