Datum objave: 15. Listopad 2019

U Šibensko - kninsku županiju stiže još oko 100 milijuna kuna novca iz EU, danas potpisano 17 ugovora

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić na tvrđavi Barone potpisao je danas 17 ugovora o korištenju bespovratnih sredstava s Gradom Šibenikom, nekim gradskim ustanovama, ali i privatnim poduzetnicima. Njihova je ukupna vrijednost oko 100 milijuna kuna Među projektima za koje su danas potpisani ugovori o sufinanciranju su i energetske obnove dječjih vrtića Građa i Šibenski tići u Šibeniku, priopćili su iz Ureda šibenskog gradonačelnika. Ugovor je potisan i za projekt energetske obnove Cvjetnog doma u Šibeniku. 

 

„Na natječaju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja smo za svrhu energetske obnove dječjih vrtića Građa i Šibenski tići osvojili ukupno 957 tisuća kuna, a nakon toga smo se s istom svrhom prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, gdje smo, kao što vidite, osvojili još 639 tisuća kuna. Zadatak svih nas u lokalnoj samoupravi je da odgovorno postupamo s proračunskim novcem, a odgovorno postupanje je takvo da na svaku kunu gradskog proračuna pokušamo naći još jednu kunu bespovratnih sredstava preko ministarstava ili europskih fondova kako bi našim građanima pružili ono najbolje što Grad Šibenik uspješno ostvaruje. “, kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

 

Ministar Marko Pavić prilikom potpisivanja ugovora istaknuo je kako je Šibensko-kninska županija posredstvom ministarstva ostvarila 1,7 milijardi kuna ugovorenih sredstava.

 

„Ova Vlada osigurala je značajna sredstva za sufinanciranje europskih programa, ali smo isto tako svjesni da je potrebno pronaći nacionalna sredstva za sufinanciranje projekata. Upravo radi toga Vlada je ušla u poreznu reformu, a isto tako imamo i fond za sufinanciranje europskih projekata“, kazao je ministar Pavić.

 

 

Dječji vrtić Građa ima bruto građevinsku površinu od 363 m2, a sastoji se od prizemlja i jednog kata. Zahvat se odnosio na vanjsku ovojnicu zgrade, tj. postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i ravni krov, postavljanje hidroizolacije na ravni krov i postavljanje dodatne toplinske izolacije na kosi krov. Na krov smo postavili sunčane kolektore za potrebe zagrijavanja potrošne tople vode, te zamijenili rasvjetna tijela učinkovitijima. Energetski razred dječjeg vrtića 'Građa' je bio C, a nakon zahvata obnove prešao je u energetski razred B. Ostaje nam još grijanje plinom u boci i električnim grijalicama zamijeniti prirodnim plinom, a to ćemo napraviti prilikom rekonstrukcije Ulice kralja Zvonimira u prvoj polovici sljedeće godine. Očekivane uštede u financijskom smislu, odnosno smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 na godišnjoj razini su procijenjene na 55 posto.

 

 

Dječji vrtić 'Šibenski tići’ je samostalna građevina izgrađena kao prizemnica, ukupne građevinske bruto površine 527 m2. Građevina se sastoji od tri volumena. Nosiva konstrukcija je različita: prvi dio je od kamenih zidova, središnji od betonskih blokova, dok je zadnji od betonskih zidova s kamenom ispunom. Većina stolarije je dotrajala, od drvenih profila, ostakljena dvostrukim IZO staklom starosti koliko i objekt uz disfunkcionalnosti okova i mehanizma otvaranja/zatvaranja. Dio stolarije svojedobno je zamijenjen neadekvatnim aluminijskim profilima bez prekinutog toplinskog mosta. Kako su krovovi objekta nedovoljno toplinski izolirani projektom je predviđena sanacija postojeće hidro i toplinske izolacije sukladno važećim propisima. Vanjski zidovi su se izolirati ETICS sustavom s pločama od EPS-a kao toplinsko izolacijskim materijalom debljine 10 cm. Zamijenjeni su gotovo svi prozori i vrata na grijanom pročelju, budući da su stari bili ili dotrajali ili toplinski neučinkoviti. Novi prozori su napravljeni od PVC profila A klase, s više komora. Zamijenjeni su klasični radijatorski ventili sa termostatskim koji imaju mogućnošću optimizacije protoka u svrhu balansiranja sustava, a još preostaje da se centralno grijanje na lož ulje zamijeni grijanjem na prirodni plin.


 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3