Datum objave: 22. Rujan 2019

Ekipa u kojoj su bili urednici Šibenik Newsa i časopisa Volim Šibenik pobijedila na pub kvizu u Daruvaru

Diana Ferić
Diana Ferić

Ekipa pod nazivom Fra Ma Fu u kojoj su bili novinar i publicist iz Daruvara Mato Pejić i urednica portala Šibenik News Diana Ferić i urednik časopisa Volim Šibenik Stanko Ferić pobijedila je na pub kvizu posvećenom Franji Fuisu ili Fra Ma Fuu i svim djelatnostima u koje je taj otac reportaže i putopisa u Hrvatskoj bio uključen, a to su novinarstvo, književnost, strip i mnoge druge. Kviz je održan u sklopu Festivala novinarske reportaže Fra Ma Fu koji se održava u Daruvaru.
Sudjelovalo je nekoliko ekipa, uglavnom mlađih ljudi budući da je u Daruvaru dosta jaka kvizaška scena.

 

Franjo Martin Fuis (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.) bio je najpoznatiji hrvatski novinar 30-ih godina 20. stoljeća i jedan od naših najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima... Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Nije bio samo začetnik moderne reporterske fotografije u nas nego se smatra i začetnikom hrvatske turističke reportaže. Pisao je pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije za stripove koje je crtao Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarista za dokumentarne filmove i kazališne predstave. O onome što nije stalo u novine pričao je na tribinama i predavanjima za koje se tražila karta više. Bio je iznimno popularan, dobivao je mnoštvo pisama, uspoređivan je s čuvenim Marijom Jurić Zagorkom. Upravljao je zrakoplovom, obožavao biciklizam i volio duge šetnje prirodom.

 

Skupina poštovatelja Franje Martina Fuisa smatrala je da su njegovo stvaralaštvo i način života izvrsna podloga za multimedijski festival koji će baštiniti njegovo ime i djelo, poticati novinare, književnike, stvaraoce stripova i ostale kreativce na propitivanja, te, među ostalim, afirmirati turističku reportažu i putopis kao forme kojima se oplemenjuje vrijednosna ukupnost turističke ponude, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima,a to se potvrđuje već pet godina, koliko Festival traje. Pokrenuli su ga i još uvijek vode troje novinara iz Virovitice i to Goran Gazdek, Sandra Pocrnić Mlakar i Ivan Žada.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3