Datum objave: 17. Rujan 2019

Posljednji nastup Nikice Širinića, doajena legendarnih "Starih prijatelja" pred mikrofonom

Diana Ferić
Diana Ferić

Nikica Širinić, uz Acu Cvijetića jedan od dvojice posljednjih izvornih članova legendarne šibenske klape "Stari prijatelji", i dalje će se baviti glazbom jer bez glazbe ne može, ali više neće nastupati na pozornici pred mikrofonom. Svoje odustajanje od mikrofona Nikica je objavio 15. rujna na Varoškoj fešti na kojoj je nastupio nesvakidašnjim povodom; obilježio je 70. obljetnicu svog druženja s gitarom!

Nikica, rođen 1942. godine, prvu je gitaru dobio kao sedmogodišnjak i od tada se od nje više nije odvajao. Na glazbenu scenu stupio je s bratom Borom 1950. godine. Kao gimnazijalac svirao je u školskom bendu. Prvi uspjeh postigao je 1960. godine kada je pobijedio na jednom od tada popularnih glazbenih natjecanja (drugo mjesto zauzeo je Mišo Kovač). Godinu dana kasnije postao je član Studentskog vokalnog okteta u Splitu, jedne od prvih registriranih klapa u Dalmaciji. Usporedo s pjevanjem u Studentskom oktetu, Nikica s bratom Borom osnovao Duet braća Širinić, a bio je i član znamenitog seksteta Filip Dević u kojem je bio i gitarist. Po završetku studija vratio se u Šibenik gdje ga je vrsni pjevač i glazbenik Aco Cvijetić pozvao da se pridruži njegovoj klapi "Stari prijatelji" koja je postala njegova strast i životna opsesija. Iako su "Stari prijatelji" prvi oficijelni javni nastup imali tek 1985. godine na šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu, bili su slavni i popularni zahvaljujući svojim nebrojenim intimnim nastupima u intimnoj atmosferi i neposrednom dodiru s publikom. Postali su šibenska glazbena institucija, a izazovu nastupa sa "Starim prijateljima" nisu odoljeli i velikani poput Olivera Dragojevića i Vice Vukova. Iskrene i spontane, a uz to izvrsne glazbenike, pjevače i zabavljače "Stare prijatelje" obožavale su generacije Šibenčana. Bez njih je glazbeni život, ali i glazbena povijest Šibenika, nezamisliv. Obilježili su cijelu jednu epohu. Uz glazbu Nikica je bio uspješan gospodarstvenik. Radio je Tvornici elektroda i ferolegura, a potom je postao komercijalni direktor poduzeća "Dane Rončević", a nešto kasnije i komercijalno - financijski direktor "Tvornice aluminija Lozovac". Na toj je dužnosti ostao sve do završetka Domovinskog rata kada je 1996. godine, nakon odlaska ratnog načelnika Skradina Petra Dunđera, postao prvi gradonačelnik Grada Skradina.
Glazbenu karijeru još nije završio jer je glazba neodvojivi dio njegovog života, ali više neće nastupati pred mikrofonom. Šibenčani koji su se zatekli na Varoškoj fešti imali su privilegiju biti publika na posljednjem takvom nastupu Nikice Širinića i njegove intimne proslave 70. obljetnice druženja s gitarom.
Snimku posljednjeg nastupa Nikice Širinića pred mikrofonom pogledajte na našem Facebooku.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3