Datum objave: 26. Srpanj 2019

ARSENOV ROĐENDAN: Darko Kalogjera daruje svoj i Arsenov "Novi svijet" svima koji vole Aresan

Diana Ferić
Diana Ferić

Darko Kalogjera, šibenski glazbenik, skladatelj, aranžer i tekstopisac podjelo je dans u 8,30 sati pjesmu "Novi svijet" koju je prije 10 godina otpjevao Arsen Dedić, a ove je godine dobila novi aranžman u kojem se Arsenu, četiri godine nakon što je, kako kaže Kalogjera, otišao da bi zauvijek ostao, pridružilo Šibensko pjevačko društvo "Kolo". Stihove ui glazbu za "Novi svijet" napisao je Darko Kalogdjera, a video spot je režirao Željko Petreš. U spotu snimanom na pordučju Primoštena sudjeluju šibenski glumci Anđelko Babačić i Jere Svračak te sam Darko Kalogjera.

Spot je dostupan na
http://www.darko-kalogjera.info/index_files/Youtube/KOS%20-%20Novi%20svijet%202019.html

Darko Kalogjera, želio "Novi svijet" podijeliti sa svima koji će makar samo u mislima biti u Šibeniku na proslavi Arsenovog 81. prvog rođendana. Pjesma je pozivnica na tradicionalnu Kava s Arsenom koju organizira šibenska podružnica Hrvatske glazbene unije, a ispija se uz stihove i glazbu 28. srpnja u 10 sati u sjenovitom atriju krstionice katedrale sv. Jakova: 

-U siječnju 2009. godine poslao sam Arsenu poštom demo snimak i stihove pjesme Novi svijet uz jednu jedinu rečenicu:
-Bila bi mi velika čast da otpjevate ovu pjesmu.
Nakon nekoliko dana zazvonio je telefon. S druge strane linije bio je on, Arsen. Rekao je:
-Hoću. Pjesma je prekrasna. Snimit ćemo je u srpnju u Šibeniku.
Nakon toga nismo se više čuli, ali se Arsen šest mjeseci kasnije pojavio točno na vrijeme na mjestu na kojem smo se dogovorili.
S vrata studija ušao je u gluhu komoru, a meni je, kako se to u takvim uzvišenim trenucima obično i dogodi, zbog treme "puknuo" čitav sistem u studiju.
-Ajme, šjor Arsene, ovo mi se davno nije dogodilo.
-To sam već navikao čuti u raznim studijima. Samo ti popravi sistem. Ja čekam, odgovorio je mirno, očinski strpljivo.
Kada je kvar otklonjen stavio je slušalice, i otpjevao "Novi svijet" dva puta i rekao:
-Ovo su moji umjetnički dometi. Ja bolje ne znam.
-Pa zato sam i htio vas šjor Arsene, a ne Arsena Dedića, našalio sam se. Nasmijao se od srca. Želio sam da nazdravimo, ali on je zdravicu odbio. Samo je poljubio kap crnog vina.
Prošlo je od tada 10 godina. Odlučio sam "Novom svijetu" dati novi život, ali u moćnijoj izvedbi i orkestralno i glasovno. Postojala je samo jedna opcija da "Novi svijet" dobije željeni timbar, a to je Šibensko pjevačko društvo "Kolo". Ništa ljepše nije se moglo ni zamisliti ni poželjeti. Tako je "Kolo" deset godina nakon Arsena ušlo u isti studio i zapjevalo s njim iako su prošle već četiri godine od kako je otišao da bi zauvijek ostao s nama.
Sretan ti rođendan šjor Arsene u kojoj god se dimenziji sada nalazio. Veliki ljudi umiru samo u glavama malih. Tebi u čast, darujem "Novi svijet" svima koji te vole onako kako si ti volio ljubav i svoj Šibenik.

   

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3