Ponedjeljak, 17 Lipanj 2019 07:26

NA DANAŠNJI DAN: Najezda skakavaca u Drnišu. Vojska i policija nemoćni u bori protiv pošasti.

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Najezda skakavaca u Drnišu. Vojska i policija nemoćni u bori protiv pošasti.

Golemi oblaci skakavaca haraju drniškim područjem, a najezdu bezuspješno pokušavaju zastaviti vojska, policija i više od 300 dragovoljaca iz Šibenik, Drniša, Knina, Klisa i drugih krajeva sjeverne Dalmacije. Stanovništvo ugroženih dijelova drniške općine pokušava spasiti što se još spasiti može pa pred gustim crnim oblacima skakavaca žanju nedozrele žitarice i druge usjeve, beru voće i povrće te preoravaju livade i pašnjake ne bi li zaustavili najezdu. Strahuje se od potpune katastrofe jer se najezda približava Petrovu polju čije bi uništenje moglo dovesti do gladi ne samo u drniškom kraju.
Vojska i policija bori se sa skakavcima paljenjem petroleja i nafte i planskim pustošenjem svega što skakavci jedu, ali je uspjeh slab jer nafte i petroleja nema dovoljno, a skakavci nošeni vjetrom lako prelijeću opustošena područja. Iskusni šumar Vjekoslav Milić Štrkalj poziva vlast svih općina sjeverne Dalmacije da se udruže i da na skakavce nasrnu zajednički sada kada se skakavci pri prvom presvlačenju drže na okupu i prestaju letjeti te samo gmižu po zemlji, pruža jedina prilika za zaustavljanje najezde. Ni jedna općina nije odgovorila na njegov apel pa je on pozvao u pomoć novinare nadajući se da će oni, kada vide guste oblake skakavaca i nadljudske napore drniške općine, vojske, policije i dragovoljaca, znati probuditi savjest dalmatinskih općina koje, čini se, nisu svjesne da pošast iz drniškog kraja lako može zadesiti i njih. 
Drniš 17. lipnja 1933. godine.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!