Datum objave: 23. Svibanj 2019

Šibensko - kninska županija partner u projektu PEPSEA za zaštitu Jadrana

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županija partner  je u projektu PEPSEA – Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution Glavni cilj kojeg je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije. Glavni partner je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pa je jučer u Zadru održana početna konferencija.

 

Plan intervencije uključivat će prevenciju, hitne intervencije i mjere oporavka kako bi se spriječilo onečišćenje kada je to moguće i smanjenje posljedica ako se onečišćenje ne može izbjeći. Partneri će raditi na stvaranju Registra zatvorenih dijelova mora koji su podložni opasnostima onečišćenja te na razvoju i primjeni metodologije za izradu detaljnih planova intervencija uz razvoj tehnologije za učinkovito čišćenje onečišćenja mora u zatvorenim dijelovima mora. Hrvatski i talijanski partneri nastojat će pridonijeti povećanju sigurnosti programskog područja – Jadranskog mora, od prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, uz posljedičnu prednost za sektor ribarstva i turizma, a s primjenjivim referentnim modelom i u drugim morima.

 

U sklopu projekta nabavit će se oprema za iznenadna onečišćenja mora. Oprema će biti na raspolaganju Operativnom centru Šibensko - kninske županije za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Šibensko - kninskoj županiji. Nositelj provedbe aktivnosti u Šibensko - kninskoj županiji je Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove.

 

Projekt PEPSEA ukupne vrijednosti 2,9 milijuna eura sufinancira se iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska.
Uz Šibensko - kninsku županiju, partneri s hrvatske strane su Agencija ZADRA NOVA, Jadranski edukativno – istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC i Splitsko – dalmatinska županija, dok su s talijanske strane partneri Konzorcij za istraživanja iz Ferare, Regionalni park Po Delta Veneto, Gospodarska komora Bari i Agencija za zaštitu okoliša iz Venecije.

 

Konferenciji je prethodio dvodnevni sastanak partnera, održan 20. i 21. svibnja 2019. godine također u Code Hub-u Zadar, a predstavnici partnera ujedno su nazočili i početnoj konferenciji.

 

Iz kategorije: Vijesti