Datum objave: 19. Svibanj 2019

Pogledajte kako je Rotary klub Šibenik proslavio 20. obljetnicu obnovljenog rada u kazalištu i na brodu

Diana Ferić
Diana Ferić

 Rotary klub Šibenik ubuduće neće biti rezervirane samo za muškarce nego i za žene, najavljeno je na proslavi 20, obljetnice obnovljenog rada tog kluba koji okuplja ugledne članove lokalne zajednice spremne na služenje zajednici i pomaganje drugima. Sada on jedna od rijetkih rotarijanskih klubova u Distriktu koji u svom članstvu nema žena.

Ta važna obljetnica proslavljena je svečanom akademijom u šibenskom kazalištu na kojoj su , kao gosti, bili i Darko Tipurić, guverner Rotary Districta 1913 Hrvatska te predstavnici susjednih klubova i predstavnici prijateljskog Lions kluba i LUCA. 

Tipurić je ispravio i jednu povijesnu pogrešku - donio je dokument po kojem se vidi da je prvi Rotary klub u Šibeniku osnovan 1933., a ne kako se do sada mislilo 1936. godine, a njegov predsjednik je bio Miloš Šupuk, unuk prvog šibenskog gradonačelnika Hrvata Ante viteza Šupuka.

 

"Mi rotarijanci imamo misiju da činimo dobro i stvaramo mir gdje god išli. Tako je naša zadaća svih ovih godina bila pomaganje potrebitima, a naša akcija "Božićni most", postala je tradicionalna. Ponosni smo i na naš projekt " Za šibensku izvrsnost" zahvaljujući kojemu osiguravamo stipendije za nadarene studente", kazao je aktualni predsjednik šibenskog kluba Čedo Perković govoreći o ciljevima njegovog djelovanja.
Prisutne je pozdravio Čedo Karadžole, prvi predsjednik obnovljenog šibenskog Rotary kluba koji je kazao kako ono na što su se pozvali prije 20 godina vrijedi i danas: " Osnovali smo se slaveći radost življenja, određenog njegovom konačnošću, prijateljstvo lišeno materijalnog interesa i s uvjerenjem da bolja budućnost očekuje one koji imaju aktivan odnos prema sebi i sredini iz koje smo potekli. Dobrotvornim djelovanjem željeli smo nadvladati svuda prisutnu letargičnost,a to vrijedi i danas", istaknuo je.

 

Dr. sc. Drako Tipurić pozvao je rotarijance da se u svemu što rade samo drže temeljnih načela na kojima počiva rotarijanstvo te da u svoje redove uključe žene i mlade što će pridonijeti ravnopravnosti i unijeti novi polet u rad kluba."Rotarijanci su temelj u društvu u kojem bi čovječnost trebala biti važnija od profita,a humanost i briga za potrebe drugih jedini način da ostanemo ljudima u teškim vremenima. Naše poslanje treba nas nadahnuti kako bismo svijet učinili boljim mjestom za život, kako bismo poboljšali društvo i zajednicu u koje smo utkanu, a prijateljstvom izgradili nove poveznice za zajedništvo", kazao je, uz ostalo.
Rotarijancima koji su osnovali taj klub i još su u njemu, njima dvadesetorici uručena su posebna priznanja, među njima posthumne i Gordanu Baraki, a priznanje je primila njegova kći Ema.

Na sve prisutne poseban dojam je ostavila prezentacija 20 - godišnjeg rada Rotary kluba Šibenik koju je pripremio Nikica Vučenović na emotivan i produhovljen način podsjetivši na sve - na više od 70 različitih humanitarnih akcija, redovna duženja, izlete,e putovanja, suradnju s drugih klubovima, rotarijanske balove te posebno na djelovanje Inner Wheel kluba u kojem su okupljene njihove supruge koje su im sve vrijeme izvor nadahnuća i potpora.

Nastupili su Viktor Hobar na violončelu koje mu je upravo donirano u zajedničkoj akciji šibenskih rotarijanaca, lionsa, LUCA i članica Inner Wheel kluba te Borna Erceg i Jelena Pletikosa, Borna je jedan od stipendista kojemu su rotarijanci olakšali studiranje.

 

Nakon svečane akademije druženje je nastavljeno na brodu INA koji je plovio od Šibenika do Skradina i natrag uz svečani ručak i odličnu glazbu i izvedbi Nataše Cvitan Plazibat i Tome Cukrova. I tu su uručene zahvalnice, a predsjednica kluba LUCA Gorjana Bašić uručila je Čedi Perkoviću ček vrijedna 6 250 kuna, koliko su članice tog kluba prikupile u zajedničkoj akciji prikupljanja novca za nabavu violončela nadarenom mladiću iz Tisnog Viktoru Hobaru.


 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3