Datum objave: 13. Travanj 2019

ROMANTIČNI SLAPOVI KRKE: Prvi zvučni film u kojem se čuje huk Skradinskog buka

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi zvučni film u kojem se čuje huk Skradinskog buka snimljen je 1934. godine u sklopu projekta „Pod jugoslavenskim nebom“ kojeg je pokrenula Kraljevina Jugoslavija. Film o Skradinskom buku traje tri minute, a snimljen je kao dio turističko – dokumentarnog mozaika koji govori o ljepotama i znamenitostima tadašnje države.
Film je režirao Miodrag Đorđević, jedan od pionira sedme umjetnosti, a snimljen je u produkciji Jugoslavenskog prosvjetnog filma. Prema dostupnim podacima s dosta je uspjeha prikazivan u Francuskoj, bivšoj Čehoslovačkoj i još nekim europskim državama.
Film je, zajedno s ostalim dijelovima mozaika „Pod jugoslavenskim nebom“, dio je bogatog fundusa beogradske Kinoteke koja čuva više od sto tisuća djela filmske baštine s prostora bivše Jugoslavije. S obzirom na količinu građe koju čuva, moguće je da će se pojaviti još neki nepoznati i zanimljivi filmski zapisi iz Šibenika i šibenskog kraja.

Film „Romantični slapovi rijeke Krke“ iznimno je zanimljiv jer pokazuje kako je Skradinski buk, kako danas nazivamo Slapove Krke, izgledao prije 85 godina. Odmah pada u oči da je Krka tada tekla kroz kamenu golet te da na njenim obalama nema šume koja slapovima daje osobitu ljepotu i mističnost.

„Romantične slapove rijeke Krke“ možete pogledati na našem Facebooku.

 

Iz kategorije: Vijesti