Datum objave: 12. Travanj 2019

Šibenski poduzetnici osmašima približili svijet rada pred njihovu odluku koju školu upisati

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski osmaši, nesigurni i zbunjeni pred, za neke životnom odlukom, koju srednju školu upisati nakon jučerašnjeg susreta s potencijalnim poslodavcima koji je za njih organiziran u sklopu projekta "Vidi di bi" sigurno su postali malo opušteniji, a neki i sigurniji u ono što bi u životu voljeli raditi.


"Došli su kod mene pomalo uplašeni, napeti, ali smo se u razgovoru opustili. Objasnila sam im kako sam upisala kemijsko - medicinsku, srednju školu, ali se tim se poslom nikad nisam bavila. Završila sam prometni studij, a danas imam Servis za čišćenje Bubamara i zapošljavam dvadesetak radnika. Jednostavno sam im željela prenijeti poruku da u životu rade ono što žele, ali da to što danas odaberu ne znači da će se time baviti cijeli život. Ja sam u 39 godini osnovala servis za čišćenje, a do tada nisam na to ni pomišljala. Pa kad sam im još rekla da vozim i taksi, da se malo relaksiram, opustili su se i dobro smo se zabavili. Mislim da djeca ne trebaju biti pod pritiskom kada je riječ o izboru srednje škole i nekog budućeg zanimanja već da im treba pružiti slobodu da izaberu ono što im se sada sviđa, ali i uputiti ih u to da to ne znači da su svoj život zabetonirali baš u tom poslu", priča Ornela Šupe, vlasnica tvrtke Bubamara, koja ima svoje urede u Poduzetničkom inkubatoru u Šibeniku.

 

Osim Poduzetničkom inkubatora učenici su posjetili Industroservis d.o.o.,Controlmatic d.o.o.,D-resort Šibenik, Splendid d.o.o.- D-marin Marina Mandalina, Opću bolnicu Šibenik, Life Wellness centar Šibenik, Auto centar Šibenik – Volkswagen i frizerski salon Capelli,a svi se poduzetnici potrdili da im na ležeran način predstave poslove kojima bi se mogli baviti.

"Mi smo im omogućili da posjete naše jahte u čarteru i zavire u velike brodske motore što im je bilo atraktivno, pogotovo što su to bila djeca koja bi bila brodostrojari, brodoelektričari, nautičari. Kazala sam im i kako se mogu kod nas zaposliti još i dok ide u srednju školu na nekim povremenim poslovima kao što je čišćenje jahti što im je bilo vrlo zanimljivo", ističe Betina Županović, direktorica charter tvrtke "Splendid".

 

One koji namjeravaju upisati turistička zanimanje posebno je dojmio posjet D - resortu. Pozdravio ih je i dočekao direktor tog hotela, razgledali su wellness centar, saune, hamam i unutarnji bazen u kojem uživaju gosti hotela. Obišli su i hotelsku kuhinju u kojoj su se susreli sa šef kuhinje Dino Bebić. On im je kazao da kuhanje nije samo posao nego poziv te upozorio učenike da dobro promisle prije nego će se školovati u tom pravcu, budući da kuhari, pogotovo u hotelima, rade i noću i blagdanom, a ljetne dane i noći, dok se drugi zabavljaju, provode za štednjakom tako da su iz prve ruke doznali što ih na takvim poslovima očekuje.

 

Taj je projekt nazvana "Vidi di bi" potaknula j tvrtka Podi d.o.o., u suradnji sa šibenskim osnovnim školama, Gradom Šibenikom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i CISOK-om ( Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri ).

 

"Cilj ovakvog posjeta je upoznavanje učenika s poslovanjem odabranih tvrtki kako bi im se olakšala odluka u njihovom odabiru budućeg zanimanja. Mladi žele dobru plaću i sigurnost, a tvrtke radnike koji su motivirani. Svi poslodavci koje smo posjetili bili su vrlo susretljivi prema učenicima i pružili su im sve potrebne informacije tako da mislim da smo taj cilj postigli i da smo im približili taj svijet rada za koji će se oni uskoro početi priprtemati", kaže Anita Aužina, pravna savjetnica u gradskom poduzeću Podi d.o.o.
 

Projekt bi treba biti nastavljen  iduće godine.

Iz kategorije: Vijesti