Datum objave: 10. Travanj 2019

Medijska pismenost: Prof.dr.sc. Stjepan Malović učio šibenske srednjoškolce o lažnim vijestima

Diana Ferić
Diana Ferić

Dani medijske pismenosti traju od početka ovog tjedna u Gradskoj knjižnici u Šibeniku. U suradnji s Kinoklubom “Šibenik”, Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) i Kino mrežom organiziraju se projekcije za djecu i mlade,a večeras je predavanje održao prof.dr.sc Stjepan Malović koji je srednjoškolcima, uglavnom polaznicima gimnazije Antuna Vrančića pričao o medijskim navikama u Hrvatskoj, odnosu mladih prema medijima i društvenim mrežama te o lažnim vijestima.

 

Upoznao ih je s rezultatima istraživanja koje je u Hrvatskoj provedeno na uzorku od oko 1 500 ispitanika o tome koje medije koriste, a koja su pokazala da se situacija vrlo brzo mijenja te da ni Facebook više među mladima nije popularan već je najpopularniji Snapchat, mobilnu uaplikacija pomoću koje možete slati videozapise i fotografije (snapove) koji će nestati deset sekundi nakon što ih pogleda osoba koja ih primi. Prema tom istraživanju informacijama s interneta sada se već koristi oko 50 posto mladih i 50 posto osoba starijih od 40 godina. Kada je riječ o mladima oni u najvećem broju slučajeva koriste samo pametne telefone i vrlo malo se služe laptopom i tabletom.

 

Prof. Malović je šibenskim srednjoškolcima pokazao i nekoliko primjera lažnih vijesti u medijima, u nekima koji sebe ne smatraju žutom štampom te ih je upozorio da moraju kritički pristupati medijskim sadržajima. Istodobno je kazao i kako je danas, kada je novinarska profesija izgubila dignitet, teško ocijeniti koja je vijest istinita, a koja nije te da konzumentima ostaje da samo ti preispituju što je teško. Na kraju im je poručio kako je nužno da prate informacije koje se objavljuju u medijima jer bez toga ne mogu donositi odluke koje su im bitne za svakodnevni život kao ni stavove o zbivanjima koja ih okružuju.
 

Iz kategorije: Vijesti