Srijeda, 10 Travanj 2019 12:41

FOTO Funcuti danas slave 36. rođendan: Evo kako su i kada nastali

Napisala: 
FOTO Funcuti danas slave 36. rođendan: Evo kako su i kada nastali

Uprava Košarkaškog kluba Šibenka u okvirima svoje organizacijske koncepcije sustavno je surađivala s njegovim najvatrenijim navijačima koji su jednako iskreno i žestoko navijali i za sve ostale šibenske sportske klubove. Budući da je Šibenika tada bila najuspješnijih šibenski klub navijači su s posebnim žarom dolazili na sve njene utakmice i pratili je na gostovanjima. Nakon što je Šibenki bila oduzeta titula prvaka osnovan je 10. travnja 1983. godine Klub navijača Šibenke. Bilo je to jedno od prvih oficijelnih udruženja navijača u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Klub je registriran kao udruga građana, a njegov prvi javni istup bio je organizacija prosvjednih skupova nakon 10. travnja 1983. godine na kojima su se masama nezadovoljnih Šibenčana obraćali svi sportski i politički dužnosnici Šibenika kako bi osudili ponašanje i nepravedne odluke Košarkaškog saveza Jugoslavije.

 

Prije 1983. godine u Šibeniku nisu postojali organizirani sportski navijači iako je prije Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega NK Šibenik okupljao oko sebe svoje kibice i organizirao sastanke s njima, a redovno su jednom godišnje igrane prijateljske utakmice između uprave kluba i kibica.
Funcuti su u bivšoj Jugoslaviji slovili za jedne od najboljih i najvjernijih navijačkih skupina iako nisu bili tako brojni kao neke druge navijače grupe. Stvarali su dobru i poticajnu atmosfera i u vrijeme kad je KK Šibenik bio drugoligaš, a do tada neviđene navijačke spektakle organizirali su na utakmicama Vaterpolskog kluba Solarisa na otvorenim bazenima u Crnici.

 

Klub navijača Šibenke, u neovisnoj Republici Hrvatskoj registriran je kao Udruga navijača Šibenski Funcuti. Velik broj pripadnika Šibenskih Funcuta sudjelovao je u Domovinskom ratu 1991. – 1995. ali treba reći da su oni svoje domoljublje otvoreno, glasno, nedvosmisleno i hrabro iskazivali puno ranije, još tijekom osamdesetih i devedesetih godina kada su bili osuđivani kao nacionalisti i kritizirani u medijima zbog uzvika Mi Hrvati i pjevanja hrvatskih domoljubnih pjesama na stadionima širom tadašnje Jugoslavije.

FOTO: Ante Baranić

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!