Datum objave: 04. Ožujak 2019

Počelo uređenje Spomen parka na Šubićevcu,u organizaciji šibenskih antifašista i uz potporu Grada Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Počelo je uređenje Spomen-park Šubićevac u kojem su fašisti 22. svibnja 1942., uz još 25 antifašista, strijeljali Radu Končara, a trebao bi u novom ruku biti početkom kolovoza bi biti otvoren 2020. godine uz dvodnevni antifašistički koncert na kojem bi treba nastupiti i popularni Manu Chao.

U taj se spomenik, djelo Koste Angelija Radovanija nije ulagalo desetljećima, a za projekt njegove obnove zaslužna je šibenska udruga antifašista na čelu sa Zoranom Restovićem.

 

Prva faza obnove parka su hortikulturni radovi. U roku od dva mjeseca radnici Zelenog grada, zajedno s članovima i simpatizerima udruženja, trebala bi ukloniti raslinje.
Od svibnja bi trebali uslijediti radovi na kamenom popločenju, izradi staze od benkovačkog kamena, postavljanju postava i ogradnom zatvaranju parka, uz sređivanje vanjskih zidova od kojih su neki sada opasnost za promet, kao i ograđivanje površine od 10.000 četvronih metara. kvadrata.
"Park bi po sadašnjim planovima imao više tematskih cjelina: stazu strijeljanih koja bi bila pored stupova gdje su privezivane žrtve, a uz koju bi se postavile ploče koje bi podsjećale na najmasovnije likvidacije koje su okupatori i domaći izdajnici počinili po Dalmaciji. Jedno od takvih je Primošten gdje su 18. kolovoza 1943. streljane 82 osobe bez obzira na starost - rekao je Restović. Slijedila bi staza zločina, na kojoj bi obilježjima bili predstavljani zločini protiv naroda s područja Šibenika, Dalmacije i šire regije – logori Zlarin, Molat i Jasenovac, kao i tema zbjega u El Shatt", istiće Zoran Restović.

 

Staza otpora podsjetit će na organizirani otpor, preko osnivanja Splitskog, Šibenskog, Solinskog, Mosorskog i drugih partizanskih odreda, kao i četa te 8. i 12. brigade. Uz tu stazu planiramo postaviti deset bista narodnih heroja i rukovodilaca ustanka, među njima i Rade Končara i Pavla Papa Šilje. Stazom pobjede podsjetit ćemo posjetitelje na bitke u kojima su sudjelovali dalmatinski partizani, od Neretve i Sutjeske do oslobođenja Dalmacije i završnih operacija za oslobođenje zemlje - rekao je Restović i dodao da će spomen obilježja biti zaštićena od atmosferalija. Staza je ukupno duga 300 metara, a računamo da bi njen obilazak uz promatranje svih eksponata trajao prosječno 35 minuta. Ulaz se ne bi naplaćivao, a osim recepcije u kojoj će se na ekranima prezentirati širi podaci i nuditi suveniri, bile bi postavljene i klupe za odmor.

 

Dio potrebnih sredstava za uređenje, antifašisti su osigurali stavljanjem na raspolaganje ljudstva i mehanizacije gradskih službi i poduzeća ili dogovorom o jeftinijoj nabavi materijala, dok će se ostatak prikupiti putem ‘crowdfundinga’, simboličnom kupovinom ploča do uplate priloga uz garantirano dobivanje ulaznica za festival.
 

Iz kategorije: Vijesti