Datum objave: 17. Veljača 2019

POST FESTUM: Šibenik je s Arsenovim feralom na višestrukom dobitku

Diana Ferić
Diana Ferić

Arsenov feral, projekt novog ravnatelja HNK Šibenik Jakova Bilića kojeg je realizirao šibenski glumac Šime Bubica u suradnji s pijanisticom Kristinom Pešić, gitaristom Antom Stošićem i sopranisticom Teom Slavica, započeo je izvrsnim glazbeno poetskim recitalom.
Šibenska publika koja voli poeziju, šansonu i profinjenu glazbu bila je zatečena, iznenađena, a zatim i oduševljena scenografijom i ambijentom u kojem je održan recital. Za puni umjetnički i emotivni doživljaj koji je nadahnućem, interpretacijom i izborom glazbeno - poetskih djela nadmašio očekivanja, zaslužan je koliko izvrsni Šime Bubica toliko glazbenici koji su ga pratili. Nepravedno je reći da su mu Ante Stošić i Kristina Pešić, bili pratnja jer riječ je o spontanom nadahnutom sljubljivanju glazbe, glume, poezije i izvrsnih Bubičinih vokalnih interpretacija i naracija.
Posebno treba pohvaliti minuciozni izbor skladbi i stihova zahvaljujući kojem je ovaj prvi Arsenov feral HNK Šibenik ima izniman emotivni timbar. Birana berba profinjene glazbe i poezije finim je tkanjem slijedila je trag stvaralaštva i nadahnuća Arsena Dedića, kako izvora s kojih je on pio tako i onih djela koja su stvarali drugi napajajući se na Arsenu kao izvoru vlastite inspiracije i nadahnuća.

Kompliment zaslužuje i publika lipote gladna i ljubavi žedna, koja je iako nenaviknuta na ovakve recitale upotpunjene funkcionalnom, životnom scenografijom čiji je i ona bila dio, sjajno reagirala na dobre vibracije kojima ih je zasuo Bubica sa svojom družinom.
Jedan od komplimenata Arsenovom feralu dao je i - sat. Činilo se da recital traje kratko, ne duže od 45 minuta, ali sat je pokazao da je taj slap poezije i glazbe trajao duže od sat i pol.

U programu nije bilo oscilacija jer je bio znalački izbalansiran čemu je svakako pridonijelo i to što Šime Bubica kao glumac, pjevač i recitator nije glumio Arsena Dedića, nego je ostao svoj, fin, mek, emotivan i melankoličan taman onoliko koliko treba da se izbjegne zamka u interpretaciji poezije kronične hrvatske patetičnosti. Lijep, promišljen, ležeran,  Arsenov feral bio je večer za onu vrstu pamćenja koja isključuje pomisao na reprizu. Uostalom ona i nije moguća jer je riječ o živom scenskom djelu koje diše i ima dušu zbog čega će se spontano prilagođavati svakom drugom ili drukčijem ambijentu.

Šibenik je s Arsenovim feralom na višestrukom dobitku. Feral je u prisnom kontaktu s publikom pokazao vrijednost i umjetnički habitus Ante Stošića, Tee Slavica i Kristine Pešić, potvrdio je Šimu Bubicu kao slojevitog umjetnika, glumca, pjevača i tumač poezije, a uz to je otkrio nove dimenzije i mogućnosti šibenskog kazališta. Arsen bi rekao, ko ovo more platit?

Stanko Ferić

Ovdje je video zapis s prvog Arsenovog ferala:  https://youtu.be/dB7T1j90Jw8  a možete ga pogledati i našem Facebooku.

 

Iz kategorije: Vijesti