Datum objave: 08. Veljača 2019

Oldimeri s otoka Žirja sudjelovali u pohodu na vrhove Žumberaka

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga "Ruža Hrvatska" s otoka Žirja sudjelovala je programa otvaranju sezonu vožnje vojnim i terenskom povijesnim vozilima kojeg je organizirao Hrvatski savez povijesnih - starodobnih vozila iz Zagreba.

Sezona vožnje vojnim i terenskim vojnim vozilima otvorena je relijem povijesnih vozila od Samobora do najvišeg vrha Žumberačkog gorja Svete Gere visokog 1178 metara.

U ovom tradicionalnom reliju sudjelovala su i povijesna vojna i terenska vozila s otoka Žirja koja prikuplje, obnavlja i održava Udruga "Ruža Hrvatska".

Žirjaska "Ruža Hrvatska" redovni je i aktivni član Hrvatskog saveza povijesnih - starodobnih vozila te redovno sudjeluje u svim nacionalnim manifestacijama, a i sama organizira susrete ljubitelja povijesnih - starodobnih vozla na otoku Žirju.
U reliju do žumberačkog vrha Svete Gere, odnosno do spornog vojnog objekta na teritoriju Republike Hrvatske kojeg je, nakon što ga je 1991. godine napustila JNA, zaposjela vojska Republike Slovenije.
U reliju je sudjelovalo 25 vozila, a vožnja je bila zahtjevna i naporna jer je puhao jak vjetar, a na cesti je bilo gotovo pola metra snijega. Neki sudionici imali su teškoća, a veterani s otoka Žirja iako nenaviknuti na snijeg i poledicu uspješno su savladali sve izazove.

Zanimljivo je da je vožnja prema Svetoj Geri započela nakon liturgiji po grkokatoličkom obredu koju je predvodio župnik iz
Stojdrage, Mile Vranešić. Po završetku relija organiziran je tradicionalni objed kojeg je i ove godine pripremio kuhar Stjepan koji je ujedno bio i donator ovog susreta povijesnih - starodobnih vojnih i terenskih vozila.
Sudionici relija guštali su u gulašu od divljači, šunki pečenoj u kruhu, bunceku kobasicama i drugim tradicionalnim zimskim specijalitetima.

Relije završio posjetom etnografskoj zbirci časnih
sestara Bazilijanki u Sošicama.
 

Iz kategorije: Vijesti