Datum objave: 11. Siječanj 2019

Dramatičan pad izvoza Šibensko - kninske županije nakon ulaska Hrvatske u EU

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županija jedna je od četirižupanije koje nisu prilagodile novim uvijetima i nisu iskoristile ulazak Hrvatske u Europsku uniju za povećanje rasta izvoza.

Naprotiv, Šibensko - kninska županija prema aktualnim podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske gospodarske komore, spada u kategoriju županija čiji je izvoz drastično pao. Konkretno u razdoblju od 2012. do 2017. godine Šibensko - kninske županije pao je za gotovo 4 puta, smanjen je s 256 milijuna eura na svega 66,6 milijuna eura. Simptomatično je da je u tih pet godina došlo i do jednako dramatičnog smanjenja uvoza. U trenutku ulaska Hrvatske u EU uvoz Šibensko - kninske županije bio je težak 255 milijuna eura, a 2017. godine pao je na samo 77 milijuna eura.

Statistički podaci ukazuju i stalnu negativnu bilancu Šibensko - kninske županije u razmjeni s inozemstvom. Minus je 2017. godine iznosio 1,1 milijun eura.

Osim Šibensko - kninske, među izvoznim gubitnicima nakon ulaska Hrvatske u EU su Sisačko - moslavačka, Istarska i Dubrovačko - neretvanska županija.
S druge svoja su gospodarstva novim uvjetima uspješno prilagodile neke druge županije među kojima prednjače Ličko - senjska županija s povećanjem izvoza za 170 posto i Brodsko - posavska s rastom od 68 posto.

Državni zavod za statistiku još nije priopćio rezultate za 2018. godinu u kojoj je tijekom 11 mjeseci ukupni izvoz Hrvatske porastao za ohrabrujućih 3,8 posto.
 

Iz kategorije: Vijesti