Srijeda, 05 Prosinac 2018 06:30

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Ispred kavane „Medulić“ pronađen srednjovjekovni pločnik

Napisala: 
ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Ispred kavane „Medulić“ pronađen srednjovjekovni pločnik

Stari pločnik u šibenskoj Kalelargi (Ulici kralja Tomislava) ispred kavane „Medulić“, neočekivano se ukazao tijekom radova na priključivanju palače Šižgorić - Galbiani na gradski sustav vodovoda i kanalizacije.

Riječ je o zanimljivom, ali i vrlo vrijednom otkriću u povijesnoj jezgri Šibenika na mjestu koje Šibenčani danas nazivaju Trgom Medulić iako je njegovo pravo ime Trg palih šibenskih boraca. Trg je nastao nakon Drugog svjetskog rata na mjestu triju kuća koje su srušene tijekom savezničkih bombardiranja Šibenika 1943. i 1944. godine, a „stara Kalelarga“ pronađena je ispod pločnika kojeg je krajem 19. stoljeća izgradio znameniti gradonačelnik Šibenika Ante vitez Šupuk. 

Pločnik prema mišljenju stručnjaka potječe iz srednjeg vijeka no iz kojeg je razdoblja rasta, razvoja i izgradnje Šibenika to tek treba utvrditi. Otkriće dobro očuvanog dijela pločnika obradovalo je arheologe i povjesničare jer će im pružiti bolji uvid u šibensku prošlost. 

 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!