Datum objave: 20. Studeni 2018

Obnova šibenske baštine predstavljena na međunarodnim konferencijama u Rimu i Valletti

Diana Ferić
Diana Ferić

Obnova šibenske kulturne i povijesne baštine kao primjer dobre prakse predstavljena je prošlog tjedna, u sklopu projekta Lungomare Mediterraneo na dvjema konferencijama i to u Rimu i Valletti.

 

Konferenciju Lungomare Mediterraneo – Il Patrimonio Ritrovato, koja je u petak održana u rimskoj Palazzo delle Espozioni, organizirali su povodom Europske godine kulturne baštine Veleposlanstva Hrvatske i Malte u Italiji, te Bugarski kulturni institut u Rimu, uz potporu Predstavništva Europske komisije u Italiji i Grada Rima, a otvorio ju je hrvatski veleposlanik u Italiji Jasen Mesić. Jedno od tri tematska izlaganja pod nazivom Tvrđave koje su promijenile grad održali su Petar Mišura, v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, te Josip Pavić, stručni suradnik za kulturno povijesnu baštinu JUK Tvrđava kulture Šibenik. Pročelnik Mišura sudjelovao je u raspravi o budućnosti kulturnog upravljanja i razvoja na okruglom stolu zajedno s predstavnicima malteške turističke zajednice i bugarskog glavnog grada Sofije.

 

Dan kasnije, 17. studenog, Veleposlanstva Hrvatske i Malte u Italiji u suradnji s malteškim ustanovama Heritage Malta i Arts Council organizirali su nastavak na Malti, u sklopu službenog programa Vallette kao Europske prijestolnice kulture 2018. godine. Na seminaru u Tvrđavi St. Angelo šibenski predstavnici podijelili su iskustva s ustanovom Heritage Malta, koja brine o tridesetak spomeničkih lokaliteta u ovoj otočnoj državi, te razgovarali s dr. Rubenom Abelom, voditeljem 15 milijuna eura vrijednog projekta revitalizacije ove malteške tvrđave.

 

„Bilo nam je iznimno drago predstaviti naš rad u posljednjih nekoliko godina na polju obnove i revalorizacije kulturne i povijesne baštine. Vrlo smo zahvalni veleposlaniku Mesiću i njegovim suradnicima na pozivu i gostoprimstvu, te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na financiranju našeg sudjelovanja. Europski fondovi kreirali su prilike koje smo iskoristili, sada stvaramo neke nove vrijednosti i o njima vrlo legitimno možemo raspravljati sa značajno većim europskim gradovima“, rekao je Petar Mišura iz Grada Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti