Datum objave: 07. Studeni 2018

Dolačani se ne predaju:Sve što misle objavljuju u Facebook grupi "Zaštitimo zajedno Dolac i tradiciju"

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezadovoljni razvojem događaja oko vraćanja dizalice za brodove u Docu, stanovnici tog jednog od najstarijih dijelova Šibenika i nositelja njegovog identiteta osnovali su na Facebook – u posebnu grupu pod nazivom „Zaštitimo zajedno Dolac i njegovu tradiciju“. Onemogućavanje vraćanja dizalice pa tako i malog škvera koji je tu bio desetljećima vide upravo kao nepoštivanje te tradicije za što optužuju gradsku i županijsku upravu te Željka Dulibića, ravnatelja Županijske lučke uprave. U vezi s tim su svima njima uputili peticiju stanovnika Doca na koju nisu dobili nikakav odgovor.

Kako je pisao nedavno Šibenik News, dizalica za podizanje i spuštanje brodova u more u Docu neće biti vraćena jer to ne predviđa projekt uređenja Doca koji će se početi ostvarivati u idućoj godini. To je zaključeno na sastanku u Gradu Šibeniku na kojem su uz gradonačelnika Željka Burića sa suradnicima bili i šibensko-kninski župan Goran Pauk, pročelnica za pomorstvo,promet i otočni razvoj Jadranka Fržop i Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave razgovaralo. Dizalica će biti postavljena u luci za otvoreni promet Vrnaža.

Stanovnici Doca to ne prihvaćaju i pozivaju se na to da je i Dolac proglašen lukom za otvoreni promet jer je DPU Pekovac i dalje na snazi. Dolac je i kulturno dobro. Prijave zbog nepotšivanja toga šalju na adrese triju nadležnih ministarstava - pomorstva, graditeljstva i kulture.

U toj Facebook grupi posebno apostrofiraju nedavni požar na brodici Bore Grčića zvanog Bižot, vlasnika sporne dizalice za koji policija nije utvrdila uzrok. Uvjereni su da je požar podmetnut.

„Policija nije uspjela utvrditi kako je izbio požar...“ - dodajmo tome i činjenicu da motor nije bio spojen sa baterijama u radno stanje, pa ostavljam Vama da zaključite kako je 'misteriozno' nastao požar na plovilu Borisa Grčića koji se prethodnih par mjeseci nastoji izboriti za svoja prava i mogućnosti svih stanovnika i korisnika sportske lučice Dolac, zaštiti ono što je godinama prije nas obilježavalo Dolac i predstavljalo ono što zapravo veže sve Dolačke ljude i stanovnike pa i one šire - dizalicu u Mandroču, kod brodova, kod 'Super Mary P- legendarne tete' oko koje su nastajale priče i legende, gdje su mladi nekoć kao i danas doživjeli prva adolescentska iskustva i osjetili draž alternativnog razmišljanja i izlaska iz šablona koje nam svakodnevno nameće društvo koje jednostavno zaboravlja tradiciju i 'bez ispaljenog metka' ostaje bez onoga zbog čega turisti i stranci rado svraćaju u naš Grad ... jer Šibenik je to ... Šibenik smo svi mi i danas je Borisov brod u pitanju a sutra možda tvoj ... tko zna ...ali ostaje i dalje misterij u stilu Scooby Doo ekipe ...“, napisala je u grupi Božena Dulibić, jedna od inicijatorica potpisivanja peticije i neprihvaćanja stavova gradske i županijske uprave.

 

Iz kategorije: Vijesti