Datum objave: 31. Listopad 2018

Adio kapetane:Dostojanstven oproštaj od Gordana Barake na komemoraciji u šibenskom kazalištu

Diana Ferić
Diana Ferić

Nikada šibensko kazalište nije bilo na takvim skupovima tako puno kao danas, na komemoraciji Gordanu Baraki, kapetanu duge plovidbe, uspješnom poduzetniku, sportskom djelatniku i bivšem županu Šibensko – kninske županije koju je organizirala Udruga pomorskih kapetana Šibensko - kninske županije. Bili su tu, uz njegovu obitelj, njegovi kolege pomorci, političari, poduzetnici, sportaši, šibenski rotarijanci , njegovi prijatelji i dobri poznanici. Gordan Baraka umro je iznenada, od posljedica moždanog udara, u nedjelju, 28. listopada u 71. godini.


Na komemoraciji su se od njega oprostili Nikica Vučenović u ime Rotary kluba, Miro Kotarac u ime Omladinske košarkaške škole Dražen Petrović na čijem je čelu Baraka bio tri mandata, njegovi kolege pomorci, šibenski gradonačelnik Željko Burić i u ime svih dosadašnjih župana i županijske administracije sadašnji župan Goran Pauk. Telegram saučešća Barakinoj obitelji poslao je i nekadašnji župan okruga i nekadašnji državni tajnih Njemačke Herford Hans Georg Kruge koji je s Barakom surađivao pa i prijateljevao.


Svi su samo na svoj način kazali isto,a to je da je Baraka bio neponovljiv čovjek, pun pozitivne energije, vizonar kojemu je svaka zamisao bila moguća i koju bi proveo, čovjek koji je svoju dobrotu darivao mnogim i mogima pomagao, čovjek koji nikome ništa nije zamjerao i kojemu je sujeta bila nepoznati pojam, čovjek koji je prije svega volio svoju obitelj, svoj grad i svoju domovinu. 

"Izuzetno si obogatio naš klub, dovodio goste, u svakoj akciji bio promotor nesebično se dajući da se akcije odrade u pravom rotarijanskom duhu darivanja. U svemu si nalazio nešto dobro, a to je osobina velikih ljudi. Znao si s lakoćom potaknuti druge da se istaknu svojom dobrotom. Uvijek si davao, a nikad uzimao, u svakoj našoj akciji dajući sebe a ne tražeći ništa zauzvrat", istaknuo je Vučenović.

Miro Kotarac se prijseti dana kada su prije dvadesetak godina osnivali Omladinsku školu Dražen Pterović i što je sve Baraka pouzimao:

"Poznajem puno ljudi koji su se u svom profesionalnom radu isticali, ali vizije su im ostajale neostvarene želje. Gordan Baraka svoje je ideje pretvarao u djela", kazao je Kotarac. 

Šibenski gradonačelnik Željko Burić je podsjetio na to kako je Baraka bio uspješan poduzetnik koji je u svemu uvijek davao šansu mladima, a župan pauk na to da je Baraka vodio Šibensko - kninsku županiju od 2000. do 2002. godine kada je to bilo izuzetno teško zbog  problema s obnovom nakon Domovinskog rata.

"Partija je naš barba Gordan na svoju posljednju đitu preko mora, oceana i bespuća sjećanja. Usidrio se u nekoj šibenskoj vali, umoran od mora koje je pobjeđivao cijeli život. U svim svojim aktivnostima bio je uspješan i profesionalan, sa svojim vizionarskim idejama uvijek ispred nas, čvrst u odlukama i spreman svima pomoći, uvijek se ponoseći svojom obitelji. Zahvalni smo što smo te znali i na svemu što si učinio za pomorce i kapetane. Čuvat ćemo uspomenu na sva naša druženja. Odmori se, barba Gordane – rekao je njegov kolega Miljenko Španja, a bivši ferfordki župan je u poruci napisao:

"Baraka je otvorio moje srce za vašu zemlju i vašu predivnu županiju. Kao župan,a kasnije i kao državni tajnik učinio sam sve za prijateljstvo prema Hrvatskoj koje je u moje srce usadio Gordan Baraka. Plovi dalje kapetane i počivaj u miru božjem ".

Gordan Baraka bit će pokopan danas u 15 sati u obiteljskoj grobnici u Vrpolju.

Iz kategorije: Vijesti