Datum objave: 15. Listopad 2018

ADRIATIC PLASTIC CHALLENGE - Zlarin prvi hrvatski otok bez jednokratne plastike

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt „Zlarin – otok bez plastike“ kojeg su osmislile Ana Robb iz Udruge "Revolucija albatros" te Ivana Kordić i Nataša Kandijaš u suradnji sa TZ Zlarin, proglašen je jednim od četiri najbolja inovativna rješenja za zaustavljanje zagađenja Jadranskog mora plastičnim otpadom, a u okviru timskog natjecanja Adriatic Plastic Challenge koje organiziraju udruge Terra Hub i Zona uz podršku tvrtke Volva Adria.

Projekt „Zlarin – otok bez plastike“ dobio je najbolje ocjene, a ponudile su ga tri ekološke aktivistice porijeklom s otoka Zlarina, s ciljem da njihov otok postane prvi hrvatski otok bez jednokratne plastike.
Ana Robb, Ivana Kordić i Nataša Kandijaš osmislile su model koji će u sljedećih godinu dana zaustaviti dotok jednokratne plastike na Zlarin. Namjeravaju plastične vrećice zamijenit papirnatima i platnenima, izbacit iz uporabe plastične slamke, a plastične čaše i pribor za jelo zamijeniti proizvodima od ekološki prihvatljivijih materijala.
Njihov projekt ima podršku žitelja Zlarina i otočne Turističke zajednice što mu daje dodatnu vrijednost i čini ga ostvarivim, naglašeno je u odluci inicijative Adriatic Plastic Challenge.

Drugo mjesto osvojio je tim „Adriatic Plastic“ koji je predstavio aplikaciju koja služi kao sustav nagrađivanja za nekorištenje jednokratne plastike, dok je na trećem mjestu timu „Microplastic Filter“ koji je prezentirao prototip filtera za odvajanje mikroplastike u perilicama rublja.
Sva tri tima dobila su novčane nagrade te potporu da svoje projekte ostvare.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3