Datum objave: 14. Listopad 2018

Nakon 50 godina "Tijat" zaplovio prugom Šibenik - Skradin. Šibenčani oduševljeni.

Diana Ferić
Diana Ferić

Brod "Tijat" koji je u na brodskoj liniji Šibenik - Skradin zamijenio brod "Ohrid" koji je nakada održavao tu prugu, nije mogao primiti sve oduševljene Šibenčani koji su željeli doživjeti tu nostalgičnu plovidbu i izraziti želju pa i potrebu da je se obnovi.

Mnogima je želja ostala neispunjena pa su "Tijat" mogli s rive ispratiti samo pogledom kao što ga je Šibenska narodna glazba ispratila prigodnim koračnicama.

Pruga Šibenik - Skradin obustavljena je kao nepotrebna prije 50 godina. Stariji Šibenčani s nostalgijom se sjećaju "Ohrida" koji je godinama plovio preko Šibeske luke, kroz kanal sv. Josipa, preko Prukljanskog jezera i kroz Skradinski kanal do Skradina.

Danas je tu nostalgičnu prugu obnovio ništa manje slavljeni "Tijat" koji slavi svoj 63. rođendan kao najstariji brod u putničkoj floti "Jadrolinije", a obljetnicesu  povod da akademski snimatelj Šime Strikoman snimi prigodnu Milenijsku fotografiju.

Nostalgično prigodno putovanje davnom brodskom linijom 504. organizatori su Šime Strikoman i Facebook grupa „Tijat u srcu“ koju su osnovali Ivana Beban, Robert Udiljak i Saša Juratt u suradnji s Gradom Skradinom, Jadrolinijom i TZ grada Skradina.

Misija te grupe je očuvanje broda "Tijat" u izvornom obliku kao kulturno i tehničko dobro RH. U početku je grupa imala oko 100 članova da bi se početkom suradnje sa Šimom Strikomanom broj članova stalno povećavao te ih je danas 768.
Plovidba do Skradina traje sat i pol, a u Skradinu one koji su se uspjeli ukrcati na "Tijat" kao i sve one koji žele sudjelovati u proslavi i snimanju Milenijske fotografije, čekaju bogat program i golema teča pravog skradinskog rižota uz još poneku skradinsku deliciju.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3