Datum objave: 04. Listopad 2018

Dodijeljene Zlatne plakete za 2017: Laureati Djelo, Knauf i Capax

Diana Ferić
Diana Ferić

Domaći trgovački lanac Djelo ponovno je, u kategoriji velikih poduzeća, dobio priznanja Zlatna kuna koju Županijska komora Šibenik svake godine dodjeljuje tvrtkama Šibensko-kninske županije za najuspješnije poslovanje. U kategoriji srednjih tvrtki to je priznanje treći put za redom dodijeljeno kninskoj tvrtki Knauf, a po treći put ga je, u kategoriji, malih tvrtki dobila šibenska tvrtka Capax koja djeluje u nautikom sektoru.

 

Ta su im priznanja uručena danas na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća koja je održana u Solarisu, a na kojoj su uz brojne gospodarstvenike bili i potpredsjednik Hrvatske Ivan Barbarić, podžupan Šibensko – kninske županije Nikola Blažević, gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

 

Dobitnici su se kratko predstavili, a Tedi Slamić, direktor i vlasnik Djela je svoju prezentaciju završio i snažnom porukom kako bi bilo najbolje da se domoljublje kao snažna emocija spoji s ekonomijom kao područjem brojki i razuma, što bi trebalo značiti da potičemo domaću proizvodnju, domaće tvrtke i domaće proizvode jer će tako Hrvatska napredovati i stvorit će se uvjeti da mlade obitelji ne iseljavaju. Zaželio je i da se u kategoriji velikih tvrtki više ne izmjenjuju kao nagrađeni samo Djelo i Solaris, dakle uslužne djelatnosti kako je to već 11 godine nego da se u konkurenciji pojave i proizvodne tvrtke.

 

Djelo ima 65 dućana i zapošljava 500 radnika i to širokog spektra. „Za razliku od stranih trgovačkih lanaca koji imaju jedva 15 mi imamo 60 različitih radnih mjesta čime naši ljudima otvaramo puno više mogućnosti za zapošljavanje. Posebnu pažnju poklanjamo suradnji sa srednjim školama i omogućavamo našim učenicima da kod nas odrade praksu“, napomenuo je Slamić.

 

Dean Vatski, prokurist Knaufa istaknuo je kako je ta tvrtka lani zabilježila rast proizvodnje od 17,9posto te da za 2019. godinu imaju jasan plan prioriteta i to je razvijanje ljudskih potencijala, digitalizacija i dovođenje proizvodnog procesa do savršenstva.
Surađuju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Splitu pružajući mogućnost studentima da se u njihovim pogonima upoznaju s realom proizvodnjom.

 

Nagrađena tvrtka Capax, prisutna je, kako je kazao njezin direktor i suvlasnik Mario Baljkas u svim marinama na Mediteranu. Trenutno zapošljavaju 20 radnika i u tom smislu stalno rastu, a veliku pažnju polažu na njihovu stalnu edukaciju. Upravo u gospodarskoj zoni Ražine otvaraju novu halu s najsuvremenijim laboratorijem za analizu motornih ulja što je jako važno jer se na taj način može pouzdano utvrditi što se događa s nekim brodskim motorom. Zajedno sa Servisnim centrom u Trogiru koji se nalazi u sklopu trogirskog brodogradilišta otvaraju ispitnu stanicu za brodske motore. „Sjedište nam ostaje u Šibeniku, ali se razvijamo na više strana. Ovo priznanje je dokaz i nama u menadžmentu i našim radnicima da smo na dobrom putu“, kazao je Baljkas.

 

Ivan Barbarić je u pozdravnom govoru iznio podate po kojima se vidi da šibensko – gospodarstvo napreduje,a istaknuo je i da su plaće povećane za čak 10 posto što je dobar razlog da gospodarstvo ema problema s privlačenjem radnika.

 

Na kraju svečane sjednice Ivan Soža, predsjednik GK Šibensko – kninske županije zahvalio je dosadašnjoj tajnici Magdi Lakoš, koja se otisnula u poduzetničke vode na predanom desetogodišnjem radu.
 

Iz kategorije: Vijesti