Datum objave: 31. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Predavanje o održavanju seksepila sredstvima za poljepšavanje

Diana Ferić
Diana Ferić

Smijeh, nelagodu i žamor brojnih žena izazvao je početak stručnog predavanja diplomirane kozmetičarke Julije Ferenci iz Splita o "održavanju seksepila sredstvima za poljepšavanje"  kada je ona zapitala:

-Zašto u zainteresiranoj publici nema muškaraca?

Vidjevši da su žene, šibenske dame i djevojke iz boljih građanskih kuća, a među njima i dosta težakinja zbunjene, gospođa Ferenci je objasnila:
-Kao što je održavanje seksepila sredstvima za poljepšavanje i uklanjanje grešaka ljepote važno ženama, jednako je važno i muškarcima koji su isto, ako ne i više od žena osjetljivi na svoju ljepotu i jako duševno pate ako im ljepota ima grešku.

Gospođa Ferenci uputila je Šibenčanke da bolje upoznaju muškarce i da im, kada već nisu došli na predavanje o održavanju seksepila, prenesu ono što će naučiti i poduče ih da i oni mogu "beztraga ne ukloniti i predusresti griješke svoje ljepote ljepote rabeći iste biološke preparate kakve rabe i žene u obliku kremova, pudera i lotiona koji prodiru do samog korijena griješke ljepote".

Ove riječi gospođe Ferenci nisu umirile Šibenčanke nego je žamor postao još jači. Ne bi li umirila žene koje nju više nisu primjećivale pljeskala je rukama, a kada je dobila tren pažnje pitala je:
-Zna li neka od vas koje je najbolje biološko sredstvo za uljepšavanje?, misleći na kozmetičke preparate kakve i sama proizvodi u svom institutu "Suvremena Kozmetika".

Na postavljeno pitanje odmah je odgovorila mlada gospođica Drezga:
-Gospođo diplomirana kozmetičarko, ako ne znate ja ću vam otkriti. Najbolje biološko sredstvo za poljepšavanje i održavanje seksepila, to vam je ljubav. Jednako djeluje na ženske i muške. Problem može biti što izazvati razočaranje koje svakog poružni, ali se dobro liječi kada se muško ili žensko opet zaljubi.

Kozmetičarka Ferenci pitala je hrabru djevojku kako ona to zna, a ova joj je uzvratila:
-Pa pogledajte me! Zar se na mojoj ljepoti ne vidi koje je moje sredstvo za održavanje ljepote i seksepila.

Ova bilješka o predavanju splitske kozmetičarke Julije Ferencin, potječe iz sačuvanih bilješki novinara Manfreda Makale koji je zapisao da je predavanje o održavanju seksepila sredstvima za poljepšavanje održanona današnji dan 31. kolovoza, ali 1938. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti