Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2018 06:32

NA DANAŠNJI DAN - Igra mečka, nova šibenska atrakcija oduševila turiste

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN - Igra mečka, nova šibenska atrakcija oduševila turiste

Na kraju najuspješnije turističke sezone nakon Drugog svjetskog rata, 27. kolovoza 1959. godine Šibenik je nečekivano dobio novu turističku atrakciju - medvjede koji plešu.

Atrakcija se zapravo zvala "Igra mečka" (pleše medvjed), a u narodu je poznata od davnina. I prije su u Šibenik putujući zabavljači dovodili medvjede dresirane da plešu i hrvaju se pa čak i boksaju. Uglavnom nije to bilo ništa nova. Oko dresiranih medvjeda uvijek se okupljalo znatiželjno mnoštvo, a putujući zabavljači bi se, ako je bilo zarade, zadržali dan dva i krenuli dalje.

Kada su se pojavili dresirani medvjedi pojavili na Poljani tog 27. kolovoza 1959. godine, tu se zateklo puno turista koji su odmah okružili dresere i njihove "mečke". Turisti su bili oduševljeni. Papirnati i kovani novac, lire, marke, dolari… pljuštali su kao kiša!

Medvjedi okovani teškim lancima podbadani štapovima s metalnim šiljcima "igrali su" više od jednog sata, a kada su se umorili, dreseri su ih odveli u đardin gdje su dobili nagradu - kruške, jabuke i lubenice.

Sutradan se veliki broj turista okupio na Poljani i pred kinom "Tesla" želeći vidjeti medvjede, ali medvjeda više nije bilo. Pročulo se da su ih dreseri odveli još prije svitanja i da su već nadomak Primoštena. Nezadovoljni turisti uputili su se u turistički ured gdje su burno prosvjedovali. Smatrali su da su prevareni jer su bili su uvjereni su da medvjedi koji plešu stalna šibenska turistička atrakcija, a nisu se razišli ni dugo nakon što im je objašnjeno da medvjede vode njihovi nepredvidljivi dreseri i da se nikada ne zna ni kada će doći ni kada će otići.


 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!