Datum objave: 27. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Igra mečka, nova šibenska atrakcija oduševila turiste

Diana Ferić
Diana Ferić

Na kraju najuspješnije turističke sezone nakon Drugog svjetskog rata, 27. kolovoza 1959. godine Šibenik je nečekivano dobio novu turističku atrakciju - medvjede koji plešu.

Atrakcija se zapravo zvala "Igra mečka" (pleše medvjed), a u narodu je poznata od davnina. I prije su u Šibenik putujući zabavljači dovodili medvjede dresirane da plešu i hrvaju se pa čak i boksaju. Uglavnom nije to bilo ništa nova. Oko dresiranih medvjeda uvijek se okupljalo znatiželjno mnoštvo, a putujući zabavljači bi se, ako je bilo zarade, zadržali dan dva i krenuli dalje.

Kada su se pojavili dresirani medvjedi pojavili na Poljani tog 27. kolovoza 1959. godine, tu se zateklo puno turista koji su odmah okružili dresere i njihove "mečke". Turisti su bili oduševljeni. Papirnati i kovani novac, lire, marke, dolari… pljuštali su kao kiša!

Medvjedi okovani teškim lancima podbadani štapovima s metalnim šiljcima "igrali su" više od jednog sata, a kada su se umorili, dreseri su ih odveli u đardin gdje su dobili nagradu - kruške, jabuke i lubenice.

Sutradan se veliki broj turista okupio na Poljani i pred kinom "Tesla" želeći vidjeti medvjede, ali medvjeda više nije bilo. Pročulo se da su ih dreseri odveli još prije svitanja i da su već nadomak Primoštena. Nezadovoljni turisti uputili su se u turistički ured gdje su burno prosvjedovali. Smatrali su da su prevareni jer su bili su uvjereni su da medvjedi koji plešu stalna šibenska turistička atrakcija, a nisu se razišli ni dugo nakon što im je objašnjeno da medvjede vode njihovi nepredvidljivi dreseri i da se nikada ne zna ni kada će doći ni kada će otići.


 

Iz kategorije: Vijesti