Datum objave: 20. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Ograničen broj posjetitelja Slapova Krke na 500 osoba dnevno

Diana Ferić
Diana Ferić

Zabrinuti da bi Slapovi Krke mogli biti ugroženi prevelikim brojem posjetitelja uprava Šibenika, donijela je uredbu kojom se broj posjetitelja ograničava na 500 dnevno.

Bilo je to na današnji dan 20. kolovoza 1939. godine. Na Slapove Krke (a ne na Skradinski buk kao se Slapove Krke danas netočno naziva op.a.) izletnike je vozio motorni brod "Sveti Nikola", ali su oni mogli unajmiti i bilo koji drugi brod pa i brzi motorni čamac kakav je iznajmljivao hotel "Krka".

Smatrajući da će Slapovi Krke trpjeti štetu i da bi "njihova ljepota mogla biti umanjena navalom isuviše velikog broja izletnika", općina Šibenik nastojala je regulirati broj posjetitelja, ali to nije bilo lako provesti u djelo.
Prije svega nije se znalo kako to učiniti tim prije jer nije bilo nikakve suradnje sa Skradinom odakle su također izletnici plovili do Slapova Krke. Odlazak na slapove automobilima i autobusima preko Lozovca nije bio zabrinjavajući jer takvih izletnika nije bilo puno kao ni biciklista. Problem je bio plovni put od Šibenika do Skradina i Slapova Krke.

Pravo rješenje nikada nije pronađeno, a uredba kojom se ograničava broj posjetitelja Slapova Krke na 500 dnevno, nikada nije uspješno provedena. Zanimljivo je bila ideja da se prekobrojnim izletnicima i turistima kao alternativa ponudi - besplatan izlet naotok  Zlarin.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3