Datum objave: 10. Kolovoz 2018

Razvojna agencija započela tri nova projekta za 300 teško zapošljivih osoba i 450 poduzetnika

Diana Ferić
Diana Ferić

Tri nova projekta ukupno vrijednih oko 3,5 milijuna kuna počela je ovih dana provoditi Razvojna agencija Šibensko – kninske županije

 

„Dva su projekta, vrijedna oko 3 milijuna kuna, iz područja obrazovanja, ljudskih resursa i zapošljavanja i financira ih Europski socijalni fond (ESF) , a treći je usmjeren na razvoj poduzetništva. Europski fonda za regionalni razvoj za njega izdvaja 450.000 kuna. Uz to odobrena nam je i prva faza projekta Centra kompetentnosti u strojarstvu vrijednog oko 33 milijuna kuna. Nositelj je Industrijsko-obrtnička škola a za koju je Razvojna agencija pripremala prijavu“, ističe Mira lepur ravnateljica Županijske razvojne agencije.

 

Prvi projekt „Razvoj partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije, faza III“ koji je jučer u Razvojnoj agenciji predstavio voditelj projekta Grgo Bratić, vrijedan je oko 2 milijuna kuna, a Razvojna agencija ga u svojstvu nositelja, provodi u partnerstvu sa Šibensko-kninskom županijom, Srednjom školom Lovre Montija Knin, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područnim uredom u Šibeniku i Uredom Hrvatske gospodarske komore za područja posebne državne skrbi u Kninu.
Tim novcem će s eu naredne dvije godine financirati: edukacije za deficitarna zanimanja kuhara, konobara, bravara, stolara/parketara, varioca, zidara poduzetničke i motivacijske radionice za učenike osnovnih i srednjih škola te će se omogućiti i tri male vrijednosti potpore u visini od 150.000 kuna za osobe koje se odluče na realizaciju svog poslovnog plana. Bit će organizirana i dva studijska putovanja u Toscanu (Italija) i Salzburg (Austrija) i posjet obiteljskim poduzećima i potpornim poduzetničkim i razvojnim institucijama radi upoznavanja s dobrim praksama.

 

Drugi projekt koji financira Europski socijalni fond „težak“ je oko 860 .000 kuna, a nazvan je „Ja želim raditi“, a provodi s ena području Knina.

„Ovim će se projektom u narednih dvije godine financirati osposobljavanje pripadnika ranjivih skupina (osoba s invaliditetom, žena starijih od 50 god., dugotrajno nezaposlenih i dr.) za rad na uzgoju i obradi ljekovitog i/ili aromatičnog bilja. Naime, na širem području grada Knina zasađene su brojne površine ljekovitog bilja, na kojima se trenutno odvija samo primarna proizvodnja (prodaje se samo sirovina bez dodane vrijednosti) istraživanjem tržišta utvrdilo je da će se poduzeća sve više i više baviti preradom ovog bilja, a za što će biti potrebna i kvalificirana radna snaga što će se omogućiti upravo ovim projektom“, kaže njegov voditelj Miro Slavica.
Između ostalog, u sklopu projekta u Kninu će se osnovati Klub za zapošljavanje osoba s invaliditetom i starijih osoba čije upravljanje će nakon završetka preuzeti HGK Knin.

Predviđeno je da će u okviru tog projekta oko 300 osoba dobiti razne tipove edukacija namijenjenih jačanju njihovih kompetencija i vještina.

 

Treći projekt naziva „Pružanje visokokvalitetnih usluga MSP-a putem PPI-a“, vrijednosti 410 000 kuna također je započeo s provedbom, a javnosti će biti detaljno predstavljen u rujnu ove godine. Riječ je o projektu koji predviđa da se u narednih 18 mjeseci poduzetnicima financira izrada poslovnih planova, investicijskih studija te specijaliziranih edukacijskih radionica kako bi ih se educiralo o raznim aspektima poduzetništva. Procijenjeno je da će od toga korist imati oko 450 poduzetnika.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3