Datum objave: 19. Srpanj 2018

Je li Šibenik zaboravio, nije htio ili nije smio obilježiti 60. rođendan svog MDF-a?

Diana Ferić
Diana Ferić

Međunarodni dječji festival, ta jedinstvena kulturna manifestacija značajna u globalnim razmjerima tijekom koje Šibenik postaje gradom djece svijeta, a njegove pozornice, ulice i trgovi mjesta slavlja dječje mašte, kreativnost i stvaralaštva trebao je 19. srpnja proslaviti svoj 60. rođendan zato što je rođen upravo tog dana 1958. godine.

Na žalost nikakve proslave nije bilo. 60. rođendan svog, jedinog i jedinstvenog Međunarodnog dječjeg festivala na kojeg je s pravom ponosan i po kojemu je poznat širom svijeta, Šibenik nije obilježio. Preko tog, za šibenik epohalno važnog datuma, prešlo se šutke i nezainteresirano. Svi pozivi i želje da se 60. rođendan MDF-a obilježi ili na dan njegova rođenja ili u sklopu ovogodišnjeg 58. MDF-a (58. zato što je MDF u početku zamišljen kao bijenalna manifestacija) ignorirani su pa se nikakva proslava, čak ni protokolarni spomen te značajne obljetnice nije dogodio.

Jubileja su se sjetili tek neki mediji, ali to nije ni približno dovoljno da izbriše olovnu težinu gorkog pitanja: Zašto Šibenik nije obilježio 60. rođendan MDF-a?
Zato što nije htio (tko i zašto nije htio?), zato što je „zaboravio“ ili možda zato što nije smio obilježiti taj iznimno značajni datum u svojoj tisućljetnoj povijesti? Ili je možda sve fokusirano na obilježavanje 60. MDF-a 2020. godine?

Ako je u pitanju ovo posljednje, a sasvim je u redu posebno svečano obilježiti 60. festival, zašto je trebalo prešutjeti i ignorirati 60. rođendan MDF-a kada te dvije obljetnice jedna drugu ne isključuju?

Po toj logici Šibenik ne bi trebao, primjerice, 2015. godine slaviti 130. obljetnicu izgradnje hidroelektrane na Slapovima Krke i prvog svjetskog sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije izmjenične struje u svijetu, zato što elektrana nije radila nekoliko godina tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, nego bi trebao slaviti samo okrugle obljetnice njenog produktivnog rada?

No u okolnostima šutnje i gotovo okrutnog prešućivanja 60. rođendana Međunarodnog dječjeg festivala, manifestacije kojoj je Šibenik toliko dužan i koja mu je donijela toliko dobra te ga učinila prepoznatljivim svim ljudima svijeta, gotovo je besmisleno o svemu tome polemizirati. Čak je suvišno podsjećati da bez MDF-a Šibenik ne bi bio Šibenik kao što to ne bi bio bez svoje katedrale ili ponosnog statusa najstarijeg samorodnog hrvatskog grada na istočnoj obali Jadranskog mora.

Podsjetimo se još jednom (gotovo kao na karminama, a ne na rođendanskom slavlju), prvi šibenski Festival djeteta svečano je otvoren 19. srpnja 1958. godine. Trajao je do 28. srpnja, a otvorili su ga Dječji zbor Radio Zagreba, Plesna grupa Dječjeg kazališta Ognjen Prica iz Osijeka i Festivalski orkestar.

Toga dana Šibenik je zasvijetlio na karti svijeta i njegova luč posvećena najvećem bogatstvu čovječanstva, djeci, svijetli jasnim sjajem sve do danas. Svijetli sjajem kakvim je Šibenik trebalo obasjati 60 svijeća na njegovoj rođendanskoj torti i sjajem svjetlosti koja je na rođendanskom slavlju trebala obasjati sve one koji su ga osmislili i pokrenuli iz ljubavi prema djeci i Šibeniku.

Umjesto čestitke za 60. rođendan donosimo pregršt prekrasnih vedrih slika punih osmjeha, ljubavi, ushićenja i radosti s prvog šibenskog dječjeg festivala iz 1958. godine, koje se čuvaju u arhivu časopisa "Volim Šibenik.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3