Datum objave: 02. Lipanj 2018

IN MEMORIAM - Umrla je hrvatska braniteljica Marija Buzov iz Mirlović Polja

Diana Ferić
Diana Ferić

Marija Buzov, hrvatska braniteljica iz Mirlović Polja, majka i hraniteljica legendarnih "Vukova sa Svilaje" preminula je u 84. godini života.

Marija je bila jedna od najstarijih hrvatskih braniteljica. U Obranu Domovine uključila se u 56. godini života, a tijekom Domovinskog rata obavljala je najteže zadaće. Sve ono što je bilo potrebno izoliranoj domobranskoj satniji "Vukovi sa Svilaje", hranu, lijekove, oružje i streljivo, dopremala je vodeći karavane magaraca i mazgi preko planine Svilaje. Sa svojim suprugom Šimom bila je glavna logistika postrojbe koja je 1991. godine zaustavila prodor postrojbi bivše JNA, srbijanskih četnika i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba na rubu Petrovog polja nakon pada Drniša.

U obranu Domovine bila je uključena i njena kćerka Marija Mornar te oba njena sina Paško i Ante.

U selu Mirlović Polje na padinama planine Svilaje Domovinu je uz svoje muževe, sinove i braću branilo osam žena među kojima je Marija bila najstarija. Nakon Marijine smrti zadnja pripadnica "Vukova sa Svilaje" koja je još živa njena je kćerka Marija Mornar.

Obrana Mirlović Polja 1991. godine bila je jedan od najsmionijih pothvata Domovinskog rata. Selo je obranila samorodna domobranska postrojba čije su bitnice u zaseoku Drvenjak bila udaljene više od dva sata hoda preko planinskih vrleti Svilaje od najbližeg naselja pod kontrolom Hrvatske vojske. Marija Buzov i njen suprug Šime taj su put vodeći karavanu magaraca i mazgi prelazili dva puta dnevno prkoseći neprijatelju od kojeg je njihov karavanski put na nekim mjestima bio udaljen tek stotinjak metara.

Hrvatska braniteljica Marija Buzov bit će sahranjena danas u 18 sati na groblju sv. Ilije u Kljacima.

 

Iz kategorije: Vijesti