Datum objave: 28. Svibanj 2018

DOBRA PRIČA:Dvije studentice u Šibeniku otvorile galeriju i zapošljavaju studente

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvije tada studentice, Martina Janžek i Ena Katalinić iz Zaprešića prošle su godine u Docu, u Šibenika otvorile malu poklon-galeriju i nazvale je Buta,a ove godine će zaposliti još dvoje studenata. Svoju malu poslovnu nišu pronašle su u turističkom rastu Šibenika, koji se događa posljednjih godina, te prezasićenosti tržišta uobičajenim, već viđenim proizvodima za turiste,a prednost im je što je prostor u Eninoj obiteljskoj kući. galeriju su nazvale po lokalnom nazivu za u malu ulicu pod svodom, piše tportal.

Ena je u međuvremenu diplomirala na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a Martina je na putu prema istom cilju. Nakon svoje prve ljetne sezone lani, i ove godine nastavljaju svoju poduzetničku avanturu.

 

"Naše naušnice, ogrlice, narukvice, magneti i podlošci su unikati. Same ih dizajniramo i izrađujemo, a na tržištu se takav proizvod cijeni. Velik broj turista kaže da im se u Buti najviše sviđa to što naši suveniri zapravo nisu suveniri, nego se kod nas može kupiti nešto na što se ne nailazi svaki dan ", istaknule su.

 

Trenutno su u pripremama za novu sezonu, a da su dobro krenule, dokazuje i to što će ove godine zaposliti dvoje studenata kako bi se one mogle posvetiti proizvodnji i vođenju galerije. Priznaju da im je pomalo čudan osjećaj imati zaposlenike, ali ujedno su uzbuđene što je njihov hobi prerastao u stvarni posao. Galerija za sada funkcionira kao sezonski biznis vezan uz turističku sezonu jer obje žive u Zaprešiću i tijekom godine imaju fakultetske i poslovne obveze pa ne mogu stalno boraviti u Šibeniku.

 

Što zbog obiteljskog poduzetničkog zaleđa, što zbog vlastite znatiželje i odlučnosti, vrlo brzo su se snašle i sa svim obavezama koje moraju ispunjavati. Premda je fiskalizacija bila pojam s kojim su se ranije slabo susretale i bez obzira na to što je taj proces kompliciraniji od paragon-blokova s kojima posluju kreativne udruge u kojima su prije radile, ništa od navedenog, ističu, nije bilo toliko komplicirano da bi odustale od svojeg plana.

 

Na pitanje bi li ponovile ovo iskustvo da imaju prilike, jednoglasno odgovaraju - da.

FOTO:tportal


 

Iz kategorije: Vijesti