Datum objave: 25. Svibanj 2018

PETANQUE - Šibenik, hrvatsko nacionalno središte budućeg olimpijskog sporta

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik i Vodice s tri od pet petanque klubova u Hrvatskoj glavni su hrvatski centri petanque, sporta koji je u svijetu postao toliko raširen i popularan da će uskoro postati službeni olimpijski sport.

Petanque ili pojednostavljeno, petanka francuska je igra slična klasičnom dalmatinskom boćanju, ali neusporedivo dinamičnija. U svijetu dominiraju četiri vrste boćanju sličnih sportova. U Hrvatskoj se prakticira boćanje po pravilima F.I.B.A.-e koja je član Svjetske boćarske federacije C.M.S.B.-a. U Italiji je popularna i raširena raffa koja se igra na finom pijesku, a u Australiji, Velikoj Britaniji i Americi raširena je posebna vrsta boćanja na terenima veličine nogometnih igrališta. Francuska verzija petanque sve je popularnija i raširenija, a nakon Nijemaca, Austrijanaca, Švicaraca, Šveđana i Slovenaca prihvatili su je i Talijani. Francuska ima više od 600 000, a Njemačka više od 100 000 registriranih igrača među kojima je i nekoliko tisuća profesionalaca. Slovenija već ima 25 klubova koji se pojavljuju na najjačim turnirima poput onog u Marseillesu na kojem se za titulu porvaka svage godine bori i do 18 000 majstora petanke.

U Hrvatskoj trenutno postoji pet petanque klubova, dva u Šibeniku PK "Dalmatino" i PK "Šibenik", ženski PK Vodice u Vodicama te po jedan u Zagrebu i Crikvenici.
Klubovi u Šibeniku i Vodicama imaju više od 100 aktivnih igrača koji treniraju i održavaju natjecanja na terenima na plaži Banj i park-šumi Šubićevac u Šibeniku te terenima hotela "Imperijal" u Vodicama i hotela "Vrata Krke" na Lozovcu.

PK "Dalmatino", vodi Milan Gnjidić, na čelu PK "Šibenik" je Ivan Lambaša, a vodički ženski petanque klub vodi Lidija Bulat.

Šibenski majstori petanke već su postigli zapažene rezultate na međunarodnim turnirima, ali njihov najveći uspjeh je organizacija međunarodnog petanque turnira "Croatia Open" koji se ove godine po treći puta održava na terenima hotela "Vrata Krke" u Lozovcu.

Treći "Croatia Open" međunarodni petanque turnir počinje danas (petak, 17 sati) u Lozovcu. Danas će se održati uvodni mini turnir parova, a "Croatia Open" će svečano biti otvoren sutra (subota) u 9,00 sati). Turnir će otvoriti dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić, a očekuje se dolazak predsjednika njemačkog i austrijskog petanque saveza Michela Dorfhofera i Ralfa Kramera, člana Izvršnog odbora Europske petanque konfederacije.

Na "Croatia Open" petanque turniru kojeg organiziraju PK "Dalmatino", Turistička zajednica Grada Šibenika i hotel "Vrata Krke", nastupiti će više od 100 majstora petanke iz Austrije, Švicarske, Švedske, Njemačke i Slovenije. Igra se po švicarskom BHZ sistemu, a pobjednici će biti proglašeni na posebnoj svečanosti u nedjelju 27. svibnja.

Tko želi upoznati petanque, taj lijepi, brzi i dinamični sport koji se može igrati  bilo gdje na bilo kakvom terenu, ima jedinstvenu priliku doznati sve o njemu iz prve ruke i na najljepši način, na jakom međunarodnom turniru koji se održava na najljepšem mogućem mjestu, iznad Slapova Krke. Osim toga Šibenik i Vodice kao nacionalni lideri petanque, sporta koji bi već za dvije godine mogao dobiti status olimpijskog sporta, zaslužuju podršku navijača.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3