Datum objave: 22. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Fašisti ubili Radu Končara i 25 njegovih drugova

Diana Ferić
Diana Ferić

Rade Končar, vođa hrvatskih komunista i antifašista zajedno s dvadasetpetoricom antifašističkih boraca strijeljan je u Šibeniku na Šubićevcu na današnji dan 22. svibnja 1942. godine.

U šibenski zatvor, najgore mučilište i tamnicu koju je talijanska okupacijska vlast organizirala nakon što joj je poglavnik NDH Ante Pavelić prepustio Dalmaciju s ciljem da etnički očisti Dalmaciju od Hrvata i slavenskog pučanstva, bio je doveden nakon što su ga u studenom 1941. godine fašistički agenti uhitili i zvjerski mučili u Splitu.

Končar je nakon što su njemački nacisti i talijanski fašisti okupirali područje bivše Kraljevine Jugoslavije radio na organiziranju oružane borbe protiv okupatora i njihovih saveznika, srbijanskih četnika, hrvatskih ustaša. U rujnu 1941. godine nakon konferencije partizanskih vođa u Stolicama došao je u Split organizirati pokret otpora protiv talijanske vojske. U Splitu je bio uhićen 17. studenoga 1941. godine, a Talijanima je njegov identitet otkrila ustaška vlast iz Zagreba. Posebni fašistički sud za Dalmaciju koji je bio smješten u Šibeniku osudio ga je na smrt.

Posljednja poruka koju je slomljen od neljudskog mučenja iz šibenskog zatvora poslao Rade Končar prije nego što je na današnji dan 1942. godine odveden na Šubićevac i ubijen s još 25 svojih drugova glasila je:

Ovdje se nalazi jedan Zagrepčanin. On inače nije malodušan niti očajava, iako se nada najgorem ... Ima jednu molbu. U slučaju ako ga postave uza zid, ako umre, moli da sprovedete njegove posljednje misli, one s kojima će umrijeti: da pozdravite Djecu, Ćaću J.(Jugoslaviju)., Ćaću H. (Hrvatsku) i sve one za koje će da dade svoj život. Na kraju pozdrav njegovoj drugarici i njegovom malom proleterčetu, njegovom nasljedniku, kojega na žalost neće ni vidjeti...
Novi Tata

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3