Datum objave: 18. Svibanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Golgota Šibenik u paklu fašističkog zla

Diana Ferić
Diana Ferić

Potpisavši Rimske ugovore, Ante Pavelić, poglavnik Nezavisne države Hrvatske na današnji dan 18. svibnja 1941. godine, predao je Kraljevini Italije gotovo cijelu Dalmaciju, dijelove Hrvatskog primorja, Gorskog kotara i Boku Kotorsku.

Tog dana Šibenik, kojeg su talijanski fašisti već bili okupirali, službeno je anektiran od strane Kraljevine Italije koja je nakon preuzimanja civilne i vojne vlasti započela proces sustavne denacionalizacije Šibenika i potpunog iskorjenjivanja njegove hrvatske i slavenske biti.

Fašisti u Šibeniku i šibenskoj općini koja je tada imala 68 000 stanovnika svoj plan talijanizacije provodili neviđeno okrutno ne prezajući ni od strijeljanja maloljetnika i deportacija djece starih tek nekoliko mjeseci u koncentracione logore na Zlarinu, Vodicama, Molatu, Rabu, Italiji…

Zbog razbijanja izloga s Mussolinijevom slikom fašisti su šibensku djecu osuđivali na smrt vješanjem, a zbog prskanja Ducceove slike tintom cijeli ženski razred Učiteljske škole uhitili i zatočili u logoru. Fašisti u tamnicama premlaćuju djevojke koje imaju iste cipele, Šibenčani trpe batinanja i torturu ricinusovim uljem zbog nepozdravljanja fašističke zastave na Poljani, a šibenski sud postaje središte genocida nad Šibenčanima i slavenskim žiteljima Dalmacije.

Da bi pokorili prkosne Šibenčane, Talijani dovode u grad, u Zablaće, Vodice, Skradin… četnike koji otok Dvainku pretvaraju u stratište, a zajednički, ne bi li odmazdom nešto postigli, krvlju šibenskih težaka, radnika, obrtnika, đaka i djece zalijevaju prugu Šibenik - Perković

Prema podacima koje je prikupio šibenski novinar Josip Grbelja u zatvorima i logorima, ponajviše onom na otoku Molatu, fašisti su zatočili 5362 Šibenčank i Šibenčana među kojima je bilo i jako puno djece. Grbelja je izračunao da su Talijani i četnici, te daleko manje od njih Nijemci nakon kapitulacije Italije, ubili 2549 žitelja Šibenika, Vodica, Tisna, Murtera, Primoštena, Rogoznice, Bilica, Dazline… Od tog broja 729 civila je strijeljano.

U takvim okolnostima Šibenčani nemaju izbora i bježe "u šumu" gdje se pridružuju antifašističkim borcima. Do kraja 1942. godine od 68 000 žitelja tadašnje općine Šibenik 8182 žena i muškaraca pridružilo se partizanima i uključilo u borbu protiv fašista. Do 1944. godine u borbu protiv fašista, nacista i njihovih saveznika na razne se načine uključilo 18 814 Šibenčank i Šibenčana od kojih je 3023 poginulo u borbi.

Ni jedan grad u Hrvatskoj nije dao takav obol borbi protiv fašizma. Usprkos tome tijekom 1943. i 1944. godine doživio je novu Kalvariju - strašna razaranja tijekom savezničkog bombardiranja u kojima je poginulo puno Šibenčana čiji broj nikada nije utvrđen niti im je ikada odana i najmanja počast.

Brojke do kojih je došao Grbelja nisu na žalost ni potpune ni konačne. Ostalo je nepoznato koliko je Šibenčana skončalo u logorima poput Jasenovca te njemačkim i talijanskim logorima smrti kao što se ne zna točno ni koliko je Šibenčana poginulo u odorama ustaša, domobrana i četnika pa i odorama talijanske fašističke i njemačke nacističke vojske, a bilo ih je i tamo. Ne puno, ali bilo ih je. Još manje se zna koliko je Šibenčana ostavilo kosti na Blajburgu, a ne zna se sasvim pouzdano ni koliko su Šibenčana i žitelja bivše šibenske općine strijeljali komunisti nakon pobjede nad fašizmom.

Nad činjenicom da su u procesu osamostaljenja Hrvatske izbrisani mnogi tragovi doprinosa Šibenika i Šibenčana globalnoj borbi slobodnog svijeta protiv fašizma te da su kao komunisti i zločinci stigmatizirane tisuće Šibenčana koji s komunizmom i komunističkim zločinima nemaju ništa, morali bismo se duboko zamisliti i odlučiti kojem svijetu oni pripadaju da bismo znali gdje se na zemljovidu čovječanstva nalazi Šibenik.

Uz nekoliko promidžbenih slika koje su okupiranom Šibeniku 1941. godine snimili talijanski fašisti donosimo i kratki film u čijem drugom dijelu se prikazuje ulazak talijanske okupacijske vojske u Šibenik

 


 

Video

TALIJANSKI FAŠISTI ULAZE U ŠIBENIK 1941. GODINE
Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3