Datum objave: 17. Svibanj 2018

Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen Dan Šibensko - kninske županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečanom sjednicom Županijske skupštine Šibensko – kninske županije koja je održana danas u šibenskom kazalištu obilježen je Dan Županije, a na njoj su uručene županijske nagrade, plakete i grb ovogodišnjim dobitnicima.

 

Govornici, među kojima su bili domaćini Nediljko Dujić, predsjednik Županijske skupštine župan Goran Pauk te izaslanici državnih tijela – ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao izaslanik hrvatske vlade, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kao izaslanica predsjednika Sabora i Ivica Poljičak kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović  najprije  su ispozdravljali jedni druge i na to potrošili dragocjeno vrijeme, a onda su uglavnom govorili o ljepotama i potencijalima Županije.

 

Najkonkretniji je bio šibenski biskup Tomislav Rogić koji je pozdrav svih uzvanika skratio na „dragi svi“, a nije zaboravi ni branitelje i sve žitelje Županije. Njegova je poruka bila kratka i jasna – istaknuo je da su potrebni sloga i zajedništvo u radu za dobrobit Županije, a onima koji ju vode poručio je da im na prvom mjestu bude briga za kvalitetan život svih žitelja i da ih rad na tomu ne iscrpljuje nego ispunjava. „Neka vaši naporu budu usmjereni k tomu da se svakom mladom čovjeku u ovoj Županiji omogući da ima svoju obitelj i da o njoj može skrbiti te da onim starijima omogućite dostojnu treću životnu dob“, kazao je biskup.

Nediljko Dujić je u svom pozdravnom govoru izrazi zadovoljstvo što se više ne vode rasprave o tomu jesu i u Hrvatskoj županije potrebne ili nisu i na tomu je zahvalio aktualnoj vladi. „Brodimo prema boljitku našeg stanovništva. Na sve izazove moramo dati pozitivan odgovor . Moramo znati da politička stabilnost regenerira sve ostale napore u društvu. Bilo je nekih stvari u Hrvatskoj koje su plod nesnalaženja pa i nečijih zločestoća i došlo je vrijeme da se s tim moramo uhvatiti u koštac“, istaknuo je Dujić govoreći o Hrvatskoj općenito, a o Županiji je kazao kako „lokalna razina koju ima ova županija je odgovorna grupacija koja svakog dana napravi nešto novo i koja ima niz projekata“.

 

Župan Pauk je podsjetio da se ove godine obilježava četvrtina stoljeća županijskog ustroja u Hrvatskoj. „Moj je cilj, kao što je to bio cilj i svih mojih prethodnika dati sve od sebe kako bismo napredovali“, izjavio je i nabrojao niz već poznatih projekata koji se provode u proteklih godinu dana od onih u školstvu, potom u zdravstvu u koje se trenutno ulaže 100 milijuna kuna, u razvoj poljoprivrede, brendiranje autohtonih proizvoda, projekt ABC kao novi poduzetnički poduhvat i na kraju projekt obnove i turističke valorizacije tvrđave svetog Nikole i dobivanje Minerske na dugogodišnje korištenje.

Izaslanici državne vlasti su uglavnom govorili o potencijalima Šibensko – kninske županije kao najljepše, koja stalno napreduje, a ministar Božinović je istaknuo je njezinu sigurnost koja je vrlo bitna ne samo za njezine žitelje nego i za turiste.

 

Na kraju su uručena ovogodišnja priznanja. Šibenskoj narodnoj glazbi uručena je Nagrada Šibensko-kninske županije, povodom 170. obljetnice utemeljenja, te iznimnog doprinosa u očuvanju i promicanju hrvatske glazbene kulture u zemlji i inozemstvu.

 

Mr.sc. Josip Ćuzela Nagradu Šibensko-kninske županije zaslužio je višegodišnjim radom i ostvarenim iznimnim rezultatima značajnim za doprinos kulturi i očuvanju kulturne baštine Šibensko-kninske županije.

93. Zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO dodijeljen je Grb Šibensko-kninske županije zbog iznimnog doprinosa u obrani Šibensko-kninske županije od požara, podizanju razine sigurnosti ljudi, materijalnih i prirodnih dobara, te odvijanju turističke sezone u 2017. godini, a primio ga je pukovnik Damir Barišić.

 

dr.sc. Marijani Borić Grb Šibensko-kninske županije dodijeljen je za iznimni rad i doprinos na istraživanjima i afirmaciji života i djela Fausta Vrančića, a Laguni Trade d.o.o. za iznimni dorpinos u razvoju nautičkog turizma i kontinuirani  investicijski ciklus u podizanju kvalitete usluga Marine Frapa.

 

Plaketa Šibensko-kninske županije dodijeljena je Memorijalnom centru „Faust Vrančić“ zbog iznimnog doprinosa promociji hrvatske kulturne baštine, posebice znanstvenog nasljeđa glasovitog Šibenčanina Fausta Vrančića; Udruzi „Kampanel 1861“ iz Unešića zbog desetogodišnjeg rada i provedbe projekta „Oživimo i očuvajmo Zagoru“, te organiziranja manifestacija u svrhu očuvanja, revitalizacije i promocije Zagore kao turističke destinacije.

 

Udruzi „ZvoniMir“ dodijeljena je Plaketa Šibensko-kninske županije zbog iznimnog doprinosa razvoju civilnog društva i pomoći najugroženijim pojedincima i skupinama u svrhu poboljšanja kvalitete života stanovnika i razvoja zajednice u kojoj djeluje.

 

U ime laureata zahvalio je Josip Čuzela koji je kazao kako su svi oni na svoj način radili na tomu da se što više dozna o vrijednostima Šibensko – kninske županije i da sasvim sigurno to nisu radili radi nagrade.

 

U glazbenom programu nastupila je klapa Gimnazijalke te mlade šibenske glazbene nade, polaznici Glazbene škole Ivana Lukačića koji su ove godine osvojili državne nagrade.
 

Iz kategorije: Vijesti