Nedjelja, 13 Svibanj 2018 09:57

BLAGDAN GOSPE OD PLAČA - Spomen na Šibenčane čije je duše odnijela kuga

Napisala: 
BLAGDAN GOSPE OD PLAČA - Spomen na Šibenčane čije je duše odnijela kuga

Danas je blagdan Gospe od plača, dan sjećanja na duše Šibenčana koje je u 16. i 17. stoljeća odnijela strašna epidemija kuge.

Spomen na te tragične dana kada je četvrti jahač Apoklipse harao Šibenikom tako nemilosrdno da je pomorio gotovo svo njegovo stanovništvo, čuva slika Čudotvorna Gospe od plača na glavnom oltaru šibenske katedrale. Ta slika Majke Božje koja je stajala na gradskim bedemima, prema predaji proplakala je 1635. godine.

Od tada traje povijest štovanja Majke Božje pod imenom Gospe od plača u šibenskoj katedrali koju Šibenčani slave svake godine 13. svibnja slave.

Slika Gospe koja je zaplakala nad sudbinom Šibenika, od 1640. godine nalazi se na glavnom oltaru katedrale sv. Jakova gdje su je postavili Šibenčani kao svoj vječni zavjet cijelog grada Gospi koja je proplakala nad sudbinom Šibenika donoseći mu svojim suzama vjeru, nadu i ufanje.

 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!