Datum objave: 19. Travanj 2018

NAJSTARIJI LUNARNI KALENDAR - Šibenski doprinos arheoastronomiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Omer Rak, pisac i istraživač prapovijesnih simbola, Emil Podrug, viši kustos prapovijesne zbirke u Arheološkom odjelu Muzeja grada Šibenika i dr. sc. Dragan Roša, ravnatelj zagrebačke Zvjezdarnice, predstavili su sinoć u zagrebačkoj Galeriji Kupola, jedno od najzanimljivijih aktualnih arheoastronomskih otkrića - najstariji europski lunarni kalendar star gotovo 5000 godina pronađen na nalaziš Velištak nedaleko od Vodica.

Riječ je osobito vrijednom otkriću i vrijednom šibenskom doprinosu arheoastronomiji, kombinaciji astronomije i arheologije u kojoj se primjenom modernih astronomska znanja arheoloških nalaza otkrivaju veza između astronomskih i povijesnih fenomena.

Rak, Podrug i Roša iznijeli su najnovije spoznaje o vjerojatno najstarijem europskom lunarnom kalendar koji je prepoznat urezima na keramičkoj posudi koja je 2007. godine pronađena na arheološkom nalazištu Velištak u Velimskom polju kod Vodica, a čuva se u fundusu Prapovijesne zbirke Muzeja grada Šibenika.

Ta posuda prekrivena je ornamentima koji predstavljaju najstariji dosad pronađeni lunarni kalendar toga tipa i nedvojbeni dokazuju da su pripadnici kasnoneolitičke hvarske kulture na Velištaku motrili, pratili i poznavali astronomske pojave, da su ih bilježili sustavom znakova te da su znali za, a to je osobito vrijedna spoznaja, razlike i neusklađenosti između lunarne i solarne godine.

Na znanstvenoj tribini bilo je riječi i o astronomiji Mjeseca, značenjima kruga, obrnutog slova “S”, trokutima s vrhom okrenutim gore i dolje i drugim drevnim simbolima.

Foto: Danijel Ferić  i Grad Vodice
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3