Datum objave: 18. Travanj 2018

ZAGREB - GALERIJA KUPOLA - Ima li Šibenik najstariji europski lunarni kalendar?

Diana Ferić
Diana Ferić

Najstariji europski lunarni kalendar star gotovo 5000 godina pronađen na nalaziš Velištak nedaleko od  Vodica, tema je znanstvene tribine koja  će biti održana večeras u 19 sati u zagrebačkoj galerij "Kupola",

Tema tribine iznimno je zanimljiva jer će na njoj biti iznijete najnovije spoznaje o do sada najstarijem europskom lunarnom kalendar koji je urezan u keramičku posudu staru gotovo 5000 godina koja je pronađena na arheološkom nalazištu Velištak u Velimskom polju kod Vodica, a čuva se u fundusu Prapovijesne zbirke Muzeja grada Šibenika.

Tribinu organizira Knjižnica grada Zagreba, njen urednik i voditelj je Šibenčanin Omer Rak, a sudionici su Emil Podrug, viši kustos Prapovijesne zbirke u Arheološkom odjelu Muzeja grada Šibenika i dr. Dragan Roša, ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb.

Posuda koja je tema ove tribine otkrivena 2007.godine prekrivena je urezanim ornamentima koji, pokazala je sustavna analiza, predstavljaju najstarijem dosad pronađeni lunarni kalendar toga tipa i nedvojbeni dokaz da su pripadnici kasnoneolitičke hvarske kulture na Velištaku motrili astronomske pojave i bilježili ih sustavom znakova te da su znali za razlike i neusklađenosti između lunarne i solarne godine i što je svakako iznimno važan prinos arheoastronomiji.

Na današnjoj znanstvenoj tribini u Zagrebu će biti govora i o astronomiji Mjeseca, poznate najvećim dijelom i prastanovnicima Velištaka, koji su na temelju svojih motrenja izradili lunarni kalendar. Naposljetku će biti predstavljeno tumačenje simboličkih ornamenata s te jedinstvene posude. U izlaganjima i diskusiji pokušati će se, između ostalog, odgovoriti i na pitanja što predstavljaju simboli kruga, izduženi motivi u obliku obrnutog slova “S”, trokuti s vrhom okrenutim gore i dolje, zatim jesu li prastanovnici Velištaka bili upoznati s nesumjerljivošću lunarne i solarne godine, odnosno je li im bio poznat tzv. Metonov ciklus, potom koja je simbolička matrica u podlozi dvostrukog pečenja posude - oksidacijskog i redukcijskog te na koji je način sve to neraskidivo povezano s astronomijom Mjeseca.


Urednik i voditelj tribine: Omer Rak, pisac, dugogodišnji pasionirani istraživač prapovijesnih simbola, autor je zapažene studije Danilski riton: struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika (Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“, Šibenik, 2008.). Dopunjenu i prevedenu na engleski jezik, naslovljenu The Rhyton from Danilo: Structure and Symbolism of a Middle Neolithic Cult-Vessel, knjigu je objavio britanski izdavač Oxbow Books (Oxford, 2011.)
Sudionici tribine:

Emil Podrug, viši kustos prapovijesne zbirke u Arheološkom odjelu Muzeja grada Šibenika. Sudjelovao je u iskapanjima na Danilu Bitinju i Pokrovniku 2003. - 2005. u suradnji s Rochester Institute of Technology iz New Yorka. National Geographic Society dodijelio mu je potporu (zajedno s kolegicom Sarah McClure) za projekt „Neolithic Landscapes of Central Dalmatia: Archaeological Survey, Excavation, and Spatial Analysis.“ Voditelj je višegodišnjih arheoloških istraživanja na lokalitetu hvarske kulture Velištak u vodičkom zaleđu.

dr. sc. Dragan Roša diplomirao je fiziku na PMF-u u Zagrebu (1983.), gdje je 1992. godine magistrirao s radnjom Ustrojstvo magnetskog polja triju Sunčevih prominencija i doktorirao 1996. disertacijom Određivanje Sunčeve rotacije iz opažanja ustrojstava u atmosferi Sunca. Zaposlen je u zagrebačkoj Zvjezdarnici od 1986. godine, čiji je ravnatelj od 1993. Glavni urednik časopisa Čovjek i svemir od 2002. do 2007. godine. Član uredništva časopisa Sun and Geosphere i Bolid. Predsjedavao Balkansko-crnomorsko-kaspijskom mrežom za istraživanje heliosferskih nepogoda i predstavnik je u međunarodnom programu International Space Weather Initiative. Dobitnik Državne nagrade tehničke kulture ”Faust Vrančić” za 2014. godinu i Nagrade "Dr. Oton Kučera" Zagrebačke zajednice tehničke kulture za životno djelo 2014.

Srijeda, 18. travnja 2018. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6, Zagreb.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3