Datum objave: 17. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Počela izgradnja prvog modernog javnog zahoda u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Izgradnja modernog javnog zahoda "s prostranim pisoarom, tri muška zahoda badava i dva zahoda za muške i jedan zahod za ženske uz plaću", započela je na današnji dan 17. travnja 1915. godine.

Zahode "usred nasada ljupkih nasada i ukrasnog cvijeća" bio je izgrađen ispred kavane "Central" u kući Comici (Kotlar). Osim prostranog pisoara, tri besplatna muška zahoda, dva muška zahoda čije se plaćanje koristilo i jednog ženskog zahoda kojeg su dame morale plaćati, uređena je i prostorija za čuvaricu zahoda.

Šibenska općinska vlast, kao što se vidi iz odluke o gradnji modernog javnog klozeta, predvidjela je za potrebe muškaraca "prostrani pisoar" i čak pet zahoda od kojih su tri bila besplatna, a za potrebe žena samo jedan zahod koji uz to nije bio ni besplatan.

Prvi šibenski moderni javni zahod imao je privlačan vanjski izgled i prava je šteta što ne znamo tko ga je projektirao. Sudeći po fotografijama trga na kojem je bio hotel "De la Ville" u čijem se prizemlju nalazila kavana "Central" zahod nije bio izgrađen na mjestu koje se navodilo u izvještaju o početku radova, u prizemlju kavane nego ispred nje na zapadnoj strani Voćnog trga nasuprot trafostanice koja je bila podignuta 1895. godine kada je Šibenik dobio struju iz hidroelektrane "Krka" na Skradinskom buku.

Javni zahod izgrađen je zahvaljujući zauzimanjem općinskog upravitelja i Upravnog odbora Općine Šibenik "nasuprot nemoći općinske Zdravstvene vlasti na rješavanju fekalnih problema gradske četvrti Vrulje gdje vlada silna nečistoća što je izbjeglo svakom nadzoru jer se tamo u pomanjkanju jednog zgodnog zahoda vojnici i raskalašena djeca fekalno olakšavaju gdje god stignu".

Zdravstvena vlast Šibenika pokušala je problem riješiti u suradnji s Vojnom vlasti Šibenika koje su najavile da će izgraditi "drvene daščare s fekalnim otvorima prema moru" te uz to "postaviti jake naoružane vojne straže koje će strogo nadzirati zabranu fekalnog olakšavanja u gradskoj četvrti Vrulje."

Vojne vlasti nisu uspjele ispuniti što su obećale pa je "u svrhu očuvanja mjesta od pošasti, osnovana mješovita komisija koja treba svojski prionuti da se ukloni ovo zlo prije nego nadođe ljeto, što bi u ovakvim prilikama Šibeniku donijelo sigurnu pošast".
 

Iz kategorije: Vijesti