Datum objave: 09. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - KK "Šibenka" : KK "Bosna" 83 : 82

Diana Ferić
Diana Ferić

ŠIBENIK 9. travnja 1983. - Dvorana Baldekin, gledatelja oko 3600, majstorica za prvaka Jugoslavije u košarci: „Šibenka“ : „Bosna“ 83 : 82 (39:50), suci Ilija Matijević, Rade Petrović, početak u 17 sati uz izravni TV prijenos.

KK „Šibenka“ – trener Vlado Đurović: Petrović, Zečević, Žurić, Ljubojević, Petani, Đurić, Damjanić, Macura, Marelja, Šarić, Jarić.
Predsjednik: Mirko Miljković

KK „Bosna“ – trener Svetislav Pešić: Vučević, Đurić, Benaček, Pajović, Primorac, Radovanović, Zrno, Varajić, Mutapčić, Bilalović, Hadžić, Mitrović.

Na današnji dan prije 35 godina odigrana je najslavnija i najtragičnija utakmica u povijesti šibenskog i hrvatskog sporta. Bila je to treća, odlučujuća utakmica doigravanja košarkaškog prvenstva Jugoslavije u kojoj je Dražen Petrović, nakon prekršaja dosuđenog u posljednjoj sekundi igre, pogodio oba slobodna bacanja i poraz "Šibenke" 81 : 82 pretvorio u pobjedu 83 : 82.

Posljednje sekunde te utakmice i koševi koje je Dražen Petrović postigao bili su uvod u nezapamćenu sportsku dramu koja u temeljima uzdrmala bivšu Jugoslaviju jer je izašla izvan okvira sporta i postala politički problem. Pobjedom nad ekipom „Bosne“ košarkaši „Šibenke“ donijeli su svom gradu prvu titulu državnog prvaka u njegovoj povijesti.


Noć nakon utakmice protekla je u neviđenom slavlju, ali je iduće jutro donijelo teško razočaranje. Košarkaški savez Jugoslavije poništio je utakmicu, „Šibenki“ oduzeo titulu i odredio da se treća utakmica doigravanja igra ponovno na neutralnom terenu. Košarkašku sudac Ilija Matijević koji je sudio prekršaj nad Draženom Petrovićem u zadnjoj sekundi igre doživotno je udaljen iz košarke, a kažnjena je i sportska dvorana na Baldekinu. Nju je Košarkaški savez Jugoslavije suspendirao. Na dan kada se odigravala utakmica Natjecateljska komisija KSJ suspendirala je mjerioce vremena u dvorani na Baldekinu te novčano kaznila neke navijače temeljem prijave koju su podnijeli košarkaški klubovi „Zadar“ i „Jugoplastika“. Među bizarnosti spada i kazna izrečena Šibenskoj narodnoj glazbi koja više nije smjela dolaziti u dvoranu i sudjelovati u navijanju za „Šibenku“.

„Šibenkino“ osvajanje titule prvaka oduševilo je, osim naravno Šibenčana, sve istinske ljubitelje košarke. Šibenski košarkaši igrali su dinamičnu i atraktivnu košarku koja je privlačila publiku u sve dvorane širom tadašnje države. Mnogima se sviđalo i to što je „Šibenka“ kao klub iz malog grada i novajlija u prvoj ligi pobjeđivao puno jače konkurente i konačno osvojio sportske tronove do tada nedokučivim klubovima iz malih gradova.


Uspjeh „Šibenke“ nije bio slučajan. Iza uspjeha tog kluba koji se do vrha uzdizao točno 10 godina stajao je dugogodišnji naporan rad i vrhunski organiziran klub, ali i cijeli Šibenik. Ključni ljudi transformacije KK „Šibenika“ (KK „Šibenka“ od 1979. godine), osnovanog 1973. godine iz anonimnog autsajdera u prvaka države s pretenzijama da odigra veliku ulogu i na europskoj košarkaškoj sceni, bili su Ivan Medić i Vlado Čović. Klub je osnovao i bio je njegov prvi predsjednik Tomislav Zorić, a ne bi smjelo biti zaboravljeno da je utemeljitelj KK „Šibenika“/KK“Šibenke“ bio Mladen Radić. U trenutku osvajanja titule prvaka predsjednik Izvršnog odbora KK „Šibenka“ bio je Mirko Miljković, a važnu ulogu imao je i tadašnji predsjednik Skupštine općine Šibenik Dane Sekso. Za „Šibenku“ je navijao cijeli Šibenik ali su veličanstvenu atmosferu na utakmicama stvarali prvenstveno njeni navijači okupljeni u Klubu navijača „Šibenke“ čiji je predsjednik bio Šime Šupe, a potpredsjednik Krešo Brajković.

Jedini cjeloviti prikaz te povijesne utakmice i analizu političkih okolnosti u kojima se dogadila drama koja je uzdrmala bivšu Jugoslaviju, objavio je 2103. godine u povodu 30. obljetnice tog događaja objavio je časopis "Volim Šibenik". Bogato ilustrirani tekst donosimo u privitku, a na Facebook stranici našeg portala možete pogledati cijelu utakmicu Šibenka - Bosna odigranu 9. travnja 1983. godine.

PIše: Stanko Ferić
Fotografije: Ante Baranić
 

Iz kategorije: Vijesti