Datum objave: 06. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Škola ljepote američke kraljice kozmetike u parfumeriji "Miami"

Diana Ferić
Diana Ferić

Američka kraljica kozmetike Elizabeth Arden na današnji dan 6. travnja 1939. godine u parfumeriji "Miami" učila je Šibenčanke kako se trebaju šminkati da bi bile ljepše nego što jesu.

Tečaj njege kože i make upa vodila je skandinavska ljepotica Lund Jacobson, a Šibenčanke je učila kako koristiti kozmetičke preparate i kreme najpoznatije i najuspješnije tvrtke na svijetu koja postoji i danas pod istim imenom "Elizabeth Arden".

Tu tvrtku koja danas vrijedi više od 1,5 milijardi dolara 1910. godine s kapitalom od 1000 dolara osnovala je Amerikanka kanadskog porijekla Florence Nightingale Graham. Do dolaska njene škole ljepote u Šibenik tvrtka "Elizabeth Arden" postala je najveće američko kozmetičko carstvo, a Florence Nightingale Graham, koja je kao osobno ime i prezime preuzela ime svoje tvrtke, postala je jednom od najbogatijih žena svijeta prije Drugog svjetskog rata.

Smatra se da je upravo ona uvela šminku u visoku modu te da je prva u svijetu podučavala žene kako i kada trebaju koristiti šminku te kako šminkom naglašavati vrline svoje ljepote, a kako diskretno skrivati mane. Florence Graham tj. Elizabeth Arden bila je poznata po svojoj velikoj borbi za ženska prava i marševima sufražetkinja koje je organizirala i predvodila, a o ženskim pravima Šibenčanke je 1939. godine podučavala i njena izaslanica Lund Jacobson..

Lik Elizabethe Arden i njeni kozmetički proizvodi pojavljuju se i u popularnoj TV seriji "Gospodin Selfrige".

Šibenska parfumerija "Miami" ugasila se početkom Drugog svjetskog rata, a ponosno je oživjela u lokalu prvog dalmatinskog slastičara Steve Mandića pored kavane "Medulić" nakon rata, ali u sklopu tadašnjeg socijalističkog trgovačkog poduzeća.

Ime parfumerije "Miami" ostalo je trajno urezano u kolektivnoj memoriji Šibenčana i to (a kako bi drukčije moglo biti) točno onako kako piše: Miami, a ne onako kako bi trebalo čitati ime tog američkog grada: Majami.

Prema oskudnim zapisima iz 1939. godine na kozmetički tečaj globalno slavne i prestižne kozmetičke tvrtke "Elizabeth Arden" kojeg je vodila Lund Jacobson, došlo je više šibenskih težakinja nego građanki i dama iz uglednih obitelji.


 

Video

Iz kategorije: Vijesti